De smakade på maten i tältet

Växjö Artikeln publicerades
Johanna Björklund, docent i miljövetenskap på Örebro universitet, föreläste på seminariet Refarm 2030, men hann med en sväng till mattältet innan hon avslutade sitt besök i Växjö.
Foto:Petronella A Lindgren
Johanna Björklund, docent i miljövetenskap på Örebro universitet, föreläste på seminariet Refarm 2030, men hann med en sväng till mattältet innan hon avslutade sitt besök i Växjö.

Grönsaker, bär, kött, karameller, ost och en massa andra livsmedel var framdukade i stånden på matmarknaden.

En av de som passade på att gå en sväng på matmässan var Växjöbon Nadja Nygren.

– Det är lite högljutt men det finns mycket att smaka på. Jag äter egentligen inte så mycket av det som finns här så jag följer mest med morsan så att hon ska få smaka.

Vad saknar du?

– Mer vegetariska och veganska saker, förutom grönsaker, så att det hade varit någonting speciellt, som man kanske inte kan köpa överallt.

Johanna Björklund från Örebro universitet föreläste på seminariet Refarm 2030 men hann med en tur till mattältet innan hemfärd.

– Det har handlat om stadsnära odling och att få fler arbetstillfällen. Jag pratade om miljö och hållbar matproduktion. Jag är helt imponerad av den här matmässan. Det är så härligt med så mycket lokalproducerad mat. Det är det här vi behöver mer av. Och jag har tittat på solrosodlingen och Ekobacken. Vi har mycket att lära oss i Örebro.

En rutinerad gäst på mässan var Ragnar Christersson.

– Jag har nog varit här alla de andra åren. Det piggar upp, framförallt eftersom man får sig lite till livs. Jag har smakat gott bröd, ostar och någon god oliv. Nu avslutar jag med lite glass.

Vad betyder det här för Växjö?

– Det är jättetrevligt, framförallt eftersom alla producenter kan visa upp sig och man kommer ihåg dem när man går i sina vanliga affärer.