Femåringarna på Pilbäckens förskola flyttar in i paviljong

Växjö Artikeln publicerades

Platsbristen inom förskolan i Växjö leder nu till att femåringarna på Pilbäckens förskola får lämna förskolans lokaler.
Men flytten till en tillfällig paviljong en bit från förskolan vållar protester.

Pilbäckens förskola kommer efter årsskiftet flytta runt 40 femåringar. Ny hemvist för barnen och personalen blir en paviljong som placeras på en parkeringsplats vid Pilbäcksskolan.
– Vi har fått direktiv att bereda plats för ettåringar, då tanken att använda Hovs skola inte fungerade får vi använda paviljongen, säger rektor Anders Tjäder.
Många föräldrar reagerar nu över det plötsliga beslutet och över valet att flytta just femåringarna, som precis nyligen flyttats upp till nya avdelningar.
– De har precis rotat sig i grupperna och nu skall de placeras på andra sidan en skolgård, med kort varsel. De får en termin i baracken sen skall de flyttas igen när de börjar skolan, säger en av de irriterade föräldrarna, Nanna Beslija.
Dessutom reagerar föräldrarna på att lek kommer ske på skolans skolgård i stället för på förskolans och att barnen måste vandra över skolgården tre gånger om dagen för de måltider som skall ätas.
– Det innebär att de kommer att bli tvungna att springa minst tre gånger om dagen mellan paviljongen på den ena sidan till matsalen på andra sidan skolgården, oavsett väder och vind. Med all påklädning och avklädning det innebär, vad hände med barnperspektivet, undrar Nanna Beslija.
Föräldrarna har haft krismöten och begärt att få träffa förskolechefen Ulrika Falkbacken och rektor Anders Tjäder. Möten som kommer ske i slutet på denna vecka och nästa vecka.
Men Anders Tjäder anser att det inte kommer ändra på läget. Att man flyttar de äldsta barnen har med paviljongens framtid att göra.
– Eftersom paviljongen kommer användas av Pilbäcksskolan till hösten skulle det bli för dyrt att först anpassa den för ettåringar och sen under sommaren bygga om och anpassa till skolbarn. Men de här barnen kommer gå kvar i samma grupper och ha samma personal så att byta lokal tror vi inte blir särskilt upprivande. När det gäller måltiderna handlar det om att planera verksamheten. Jag är inte ett dugg orolig över att detta inte skulle fungera, säger han.