Förlängda öppettider i Växjös krogliv

Växjö Artikeln publicerades

Låt krogarna i Växjö servera alkohol till klockan tre. Kommunfullmäktiges Oliver Rosengren (M) vill se en förändring av öppettiderna.
Men polisen befarar mer fylla och bråk.

Klockan två är för tidigt. Låt istället krogarna, klubbarna och restaurangerna i Växjö ha möjlighet att servera alkohol till klockan tre. Det anser Oliver Rosengren, ledamot i Växjö kommunfullmäktige och ordförande i MUF Kronoberg. 
– Växjö behöver ett modernare och mer internationellt uteliv, inte minst för att vi har ett universitet med många utländska studenter. Jämför man med många andra städer är klockan två tidigt, säger han.
Och han ser fler fördelar med att ha öppet längre. Bland annat skulle det öka intäkterna för Växjös uteställen och ge välbehövliga OB-tillägg till de som arbetar där, vilka ofta är unga. "En timme till för lägre ungdomsarbetslöshet", skriver han på sin Facebook-sida "En timme till för Växjö".
Sidan hade efter en dryg vecka lockat till sig 887 anhängare. Innan sommaren är över hoppas Oliver Rosengren ha fått minst 2000.
Att han använder sig av Facebook är ett försök att få folkligt stöd för förslaget. Och det kan behövas. För att få genomslag i kommunfullmäktige krävs inte bara att han får med sig sina partikamrater i Moderaterna utan även övriga allianspartier.
– Jag tror inte att det blir några problem. Min målsättning är att en motion ska läggas så att den kan verkställas till studentveckan nästa år.
Moderaterna i Växjö har tidigare försökt få igenom förlängda öppettider. 2003 var det nuvarande fritidsnämndens ordförande Ulf Hedin som drev frågan. Hans motion röstades ner i kommunfullmäktige. Bland annat av Kristdemokraterna.
Och det är fler som är negativa till förslaget. Som polisen.
– Folk dricker mer hemma och går ut senare, och kan sedan dricka längre på krogen och blir fullare. Det blir stökigare och bråkigare. Vårt uppdrag är att se till ordning och säkerhet och det gynnas inte om man har öppet längre, säger Ola Severinsson, närpolischef i Växjö.
Oliver Rosengren håller inte med:
– De städer jag har pratat med som har förlängt öppettiderna upplever att det har blivit lugnare eftersom alla inte går hem samtidigt. I Växjö är det ju många som samlas vid McDonalds vid två och det kan bli ganska stökigt.
Ett flertal krögare i Växjö som träffas regelbundet är också positiva till förslaget. De anser att man åtminstone kan pröva det under en period.
– Vi tror inte att det blir mer fylla. Folk kommer att droppa av vid lite olika tider. Folk går ut allt senare och det gäller att vi hänger med i utvecklingen, säger Cathrin Lindgård, delägare till Harrys.