Försäkringskassan kräver 265 000 tillbaka

Växjö Artikeln publicerades

En man i Kronoberg län har under flera års tid tagit ut sin föräldrapenning trots att han arbetat och fått ut lön under tiden. Nu kräver Försäkringskassan mannen på 265 000 kronor som han felaktigt fått utbetalt.

Det var i mars i år som Försäkringskassan började ana oråd när det visade sig mannen hade en hög inkomst under tiden som han fick föräldrapenning. En kontroll av företagen som mannen arbetade vid visade också att han regelbundet fick lön. Eftersom mannen under perioden mellan den 5 januari 2007 till och med den 20 mars 2010 fick ut en summa på 265 470 kronor, kräver Försäkringskassan att samma summa ska vara återbetald senast den 1 augusti.
Enligt Ulrika Larsson som är verksamhetsansvarig för kontrollfrågor på Försäkringskassan, är det inte alltid man hinner upptäcka sådana här fall i tid.
– Det kan bli väldigt komplicerat att stämma av inkomstuppgifter eftersom Skatteverket släpar efter med föregående års deklarerade inkomster, säger hon.
Samtidigt berättar hon att Försäkringskassan inte gör kontroller på alla som söker någon form av stöd. Det är efter tips från allmänheten, handläggare och företag som en granskning vanligtvis sätts igång. I det här fallet var det en riktad kontroll mot personer med höga taxerade inkomster som gjorde att mannens bedrägeri upptäcktes.
– Det ligger ett ansvar i att lämna korrekta uppgifter till oss. Men sen så har vi också ett ansvar i att kontrollera att uppgifterna är korrekta, säger hon.
Mannens förklaring till att han tog ut föräldrapenningen är att en bekant sa åt honom att han skulle fylla i blanketterna att han inte arbetade.
KARL ECKHARDT