Hundratals lurade när chefen aldrig dök upp

Växjö Artikeln publicerades

Över hundra personer känner sig grundlurade i en omfattande härva där de utlovats jobb. De nyanställda infann sig under måndagsmorgonen utanför gamla ICA-lagret i Räppe där Alwex lager numera finns – men den 43-årige "chefen" dök aldrig upp.

– Jag känner mig grundlurad, säger Leo Andersson som blivit lovad en tre månader lång provanställning.
Smålandsposten har pratat med ett stort antal personer som skrivit på anställningsavtal med 43-åringens påhittade bolag. Han har en enskild firma, men står i anställningskontraktet som ett aktiebolag, och det angivna organisationsnumret går till ett helt annat bolag i Dalarna.


Många har sagtupp sig från trygga fasta anställningar för att börja jobba åt 43-åringen och det kan nu sluta med ekonomiska tragedier.
– Jag har hus och barn och har lämnat ett fast jobb för det här. Nu står jag helt utan jobb och inkomst, säger en man som vill vara anonym.
43-åringens budskap till personer som anställts har varit att hans bolag har starka kopplingar till Alwex och lagerarbetet skulle ske i deras lokaler i Räppe.
– Det här är förfärligt. De agerar bedrägligt mot så många människor och utnyttjar vårt varumärke, säger Mats Lundmark, vd på Alwex, som aldrig har hört talas om något liknande.
Mats Lundmark kom till platsen för att prata med de drabbade och förklara att Alwex inte är inblandat i detta på något sätt. Det är Alwex varumärke som utnyttjats för att allt skulle verka seriöst.

Personerna som anställtsskulle enligt kontrakten få mellan 25 000 och upp till 34 000 kronor i månaden, beroende på vilken tjänst de skulle ha. Många skulle enligt 43-åringens uppgifter under intervjuerna jobba på lagret.
– Vi har fått reda på att vi skulle ha hand om Net on Nets lager för hela Norden, Baltikum och Tyskland, säger en man.
Alla skulle enligt informationen vid anställningen samlas utanför den stora grinden vid Alwex lager i Räppe klockan åtta på måndagsmorgonen. Där skulle de få passérkort, träffa chefen och personal från Alwex samt fackförbundet Transport.

När alla insågatt de lurats kontaktades polis och tre polisbilar kom till platsen för att prata med de besvikna och upprörda personerna.
– Jag fick reda på att det här jobbet fanns via en kompis och har tackat nej till flera andra jobberbjudanden. Det är åt helvete och jag är grundlurad, säger Växjöbon Julia Johansson, och tillägger:
– Jag kommer att polisanmäla detta, något måste vi göra.
Smålandsposten har förgäves försökt att nå den utpekade 43-årige Växjöbon som ligger bakom företaget där personerna skulle ha anställts.