Ingen kö till projekt passivhus Portvakten

Växjö Artikeln publicerades

Hyresgästerna står inte på kö för lägenheterna i Hyresbostäders passivhusprojekt Portvakten på Teleborg. När tio respektive sju månader har gått sedan de båda huskropparna var inflyttningsklara är 40 av 63 lägenheter uthyrda.

– Det är lite trist. Men vi tror att det finns en koppling till villamarknaden i Växjö. Folk har inte sålt sina hus och då har man heller inget behov av att flytta in i en lägenhet, säger Kenneth Faaborg, vd för Hyresbostäder.
Han håller med om att hyresnivåerna är höga i passivhusen.
Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger på 1 300 kronor vilket innebär att en tvårummare på drygt 60 kvadratmeter kostar 6 500–7 200 kronor i månadshyra.
En trerumslägenhet på 80 kvadratmeter kostar 7 800–8?100 kronor i månaden och för en fyrarummare på drygt 90 kvadratmeter får man betala 9 400–9 600 kronor per månad.
Dessutom tillkommer ytterligare kostnader på några hundralappar i månaden i form av el- och vattenavgifter.
-I vår budget räknar vi med att det tar lite längre tid att hyra ut i nyproduktionen och har därför budgeterat sådana kostnader. Men vår målsättning är givetvis att hyra ut alla lägenheterna så snabbt som möjligt, säger Kenneth Faaborg.
För att öka intresset öppnar Hyresbostäder för visningar av de lediga lägenheterna under tre helger i maj.
–Då hoppas vi att flera lägenheter ska bli uthyrda, säger Kenneth Faaborg.
När tror du att allt är uthyrt?
-Det är svårt att ange några tidsramar. Men under det här året hoppas jag att det ska vara klart. Det kostar att ha outhyrda lägenheter och det håller inte i längden, säger Kenneth Faaborg.