”Jag vågade inte möta honom ensam”

Växjö Artikeln publicerades

Hot. Trakasserier. Glåpord.
Den kvinnliga medarbetaren på stiftskansliet Växjö som anmält biskop Sven Thidevall, berättar nu sin version exklusivt för Smålandsposten.

Det var i onsdags som kvinnan anmälde biskopen för hot, senare samma dag anmälde biskopen att han utsatts för fysiskt våld på arbetsplatsen i Östrabo.
Kvinnan berättar att hon var ute för att slänga soporna då hon mötte biskop Sven Thidevall.
– Jag vågade inte möta honom ensam utomhus så jag vände om, tog med mig soporna till mitt rum och satte mig vid skrivbordet. Då kom han mot mig, han passerade den gräns då man känner sig trygg och sa "grattis till lögnen i AU (arbetsutskottet)", säger kvinnan.
Vad Sven Thidevall menade med lögn förstår inte kvinnan men hon tror han var arg för att hon inte attesterat ett arvode.
– Då bad jag honom att gå ut, men det gjorde han inte. Jag reste mig och sa att jag inte ville prata med honom utan att min chef var med. Då ställde sig biskopen framför min dörr, med ryggen mot mig och blockerade dörren.
Då trängde kvinnan sig förbi biskopen och gick mot en toalett där hon tänkte låsa in sig.
– Han följde efter mig och sa "fegis", berättar kvinnan som sedan låste in sig på toaletten.
Hon är nu sjukskriven och säger att hon är rädd för Sven Thidevall.
Kvinnan anmälde händelsen till sin kanslichef, Alf Johansson, som vid 16.30-tiden mejlade anmälningen till biskopen.
Två timmar senare anmälde Sven Thidevall kvinnan.
– Efter händelsen bröt jag ihop. Jag kunde inte köra bil hem utan en kollega fick skjutsa mig. Jag är så rädd. Jag är sårad in i själen och vet inte om jag kommer att bli hel igen, säger kvinnan.
Hon berättar att hon inte är den enda medarbetaren som biskopen varit hotfull mot.
I vilka sammanhang har biskopen tidigare varit hotfull?
– När han inte får sin vilja fram. Det är svårt att berätta i vilka sammanhang utan att blanda in tredje person.
Kvinnan berättar om en händelse på Östrabo som enligt henne gjort Sven Thidevall arg. Det finns ett rum på Östrabo som används som sammanträdesrum och kapell. Stiftsstyrelsen skulle besluta om hur rummet skulle användas och vilka möbler och lampor som skulle köpas in. Budgeten för inköpen var 450 000 kronor.
– För två, tre veckor sedan upptäckte jag av en slump att biskopen beställt lampor för 100 000 kronor. Handgjorda, designade lampor gjorda för religiösa sammanhang, berättar kvinnan.
– Jag satte stopp för det. Jag följde mitt samvete.
I lördagens tidning skrev Smålandsposten att företagshälsovården kopplats in och håller på med en utredning av den psykosociala arbetsmiljön som varit dålig en längre tid. Enligt kvinnan var Sven Thidevall emot att utredningen skulle genomföras. Nu pågår intervjuer med samtliga 54 anställda på stiftskansliet där de får berätta om sin syn på problemen.
– Vi fick kämpa länge för få igenom det, säger kvinnan som i veckan ska intervjuas av konsulten.
Kvinnan berättar att hon försökt stå ut med och acceptera arbetsklimatet på stiftskansliet, där hon jobbat i många år.
Varför?
– Jag är lojal och tror på Svenska kyrkan och vill inte att kyrkan ska få negativ reklam. Men nu får vi ta konsekvenserna.
Idag ska kvinnan polisanmäla biskopen för det hot hon känner att han utsatte henne för i onsdags.