Kritik mot rasistisk tipsfråga

Växjö Artikeln publicerades

I en fråga i Gårdsby IK:s tipspromenad i söndags raljerades över våldtäktsmäns, bidragsfuskares och mördares etnicitet. Klubbens styrelse tar nu avstånd från formuleringarna.

”Svenskarna har blivit konstiga. Våldtar i grupp, spelar CP-skadade och lurar FK på miljoner, bedriver jihad i Syrien m.m. En ”svensk” dömdes (allt enligt SVT) i juni i år för folkmord. Från vilket land var denne ”svensk”? (Sverige kanske?) 1: Afghanistan, X Rwanda, 2 Irak.” Så löd fråga nummer ett i Gårdsby IK:s tipspromenad i Fyllerydsskogen i söndags, där 31 personer deltog.
Kent Bergstrand är ansvarig för klubbens tipspromenader, men här gången är det inte han själv som formulerat frågorna.
Jag undrar lite över den här första frågan...
– Rätt svar var kryss, Rwanda.
Men vad tycker du om själva frågan?
– Den här killen som gjorde söndagens tipspromenad brukar ha lite udda frågor. Sista frågan var hur många lastbilar med dollarsedlar som USA:s statskuld motsvarar. 8 500.
Men fråga nummer ett, tycker du att den känns okej?
– En del brukar fästa sig vid vissa detaljer men jag reagerar inte. Det är kanske för att jag känner han som gjort frågan. Han är trevlig men brukar som sagt ha lite udda frågor. Bibelcitat och sådant. Thomas Bengtsson, den som formulerade frågorna, tycker att han blivit missförstådd. Han försökte ju bara skoja till det lite.
– Det är några som har gnällt över det. Det var kanske inte jättelämpligt på en familjetillställning, det kan jag hålla med om, att ha med just det ordet då. Det där med våldtäkt. Min poäng med frågan är att jag försöker raljera lite med svensk media, att de hela tiden kallas svensk, när det inte är en svensk som har gjort något.
– Det var korkat att ta med vissa saker där, det blev lite provocerande. Hela frågan var rätt dålig, på en familjegrej, det medger jag.
Thomas Bengtsson tillägger att han ställt upp för klubben och formulerat tipspromenadens frågor två gånger om året i cirka 20 års tid.
– En del vill gnälla, men skulle aldrig få för sig att ställa upp och lägga ned tiden för att arrangera.
Lars-Åke Sjökvist är ordförande i GIK. När vi når honom befinner han sig i Portugal och vill först inte ge någon kommentar. Han återkommer sedan.
– Givetvis tar vi i styrelsen avstånd från den här frågan. Nu kontaktar vi medlemmen i fråga, men skadan är redan skedd.
Har ni fått några reaktioner?
– Jo, det ringde en person i går. Men jag hade inga kommentarer. Vi i styrelsen får inte se frågorna i förväg. Nu får vi får väl lösa det här på något sätt, gå ut med något direktiv om att inte sätta upp sådana här konstiga frågor som kan väcka anstöt. Tänka till lite innan.
Du tror inte att det här skadar klubbens anseende?
– Det hoppas jag inte. Tipspromenaden är en kul grej för Sandsbroborna och den tänker vi fortsätta med.