Länsliberalerna avvaktar i partiledarfrågan

Växjö Artikeln publicerades
Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund i frågan om att leda Liberalerna.
Foto:Montage/TT
Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund i frågan om att leda Liberalerna.

I höstas riktade Liberalerna i Kronobergs län hård kritik mot partiet partiledning och krävde att hela partiledningen skulle omprövas.

Nu har de ännu inte tagit ställning i frågan om vem ska leda partiet.

I september blossade en storm upp kring partiledningen i Liberalerna. I Kronobergs län gick partiets förbundsstyrelse ut hårt och krävde att hela partiledningen skulle ställa sina platser till förfogande. De var tydliga med att partiet hade en dålig ledning.

På torsdagen gick flera länsförbund i partiet ut och krävde att partiledaren Jan Björklund skulle avgå och samtidigt anmälde Birgitta Ohlsson sitt intresse för att ta över partiet.

– Vi kommer ha vårt styrelsemöte först i början av augusti då vi ska diskutera vilka vi ska nominera till partiledningen. Innan dess kan jag inte uttala mig i egenskap av ordförande, säger länsordföranden Gunnar Nordmark.

I september riktade ni hård kritik mot partiledningen och gav ert stöd till Birgitta Ohlsson. Står ni fortfarande fast vid det?

– Då krävde vi att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande och samtidigt tidigarelägga årets landsmöte. Syftet då var att få en bra partiledning på plats i god tid innan valet. Det är lite överspelat nu eftersom det inte blev ett extra landsmöte, säger han.

– Jag har hört att det finns kritik inom vårt länsförbund om hur förnyelsearbetet går till, där man tycker att det inte har hänt tillräckligt mycket, fortsätter han.

Står ni fast vid kritiken om hur partiledningen fungerar?

– Det som inträffade då visar att det finns problem med att leda partiet i en krissituation och det måste vi komma till rätta med. När det gäller Birgitta Ohlssons plats i partiledningen finns det inget som har ändrat vårt förtroende för henne. Men när det gäller själva nomineringarna har vi vår interna process och den måste vi respektera.

Ni funderar inte på att tidigarelägga ert nomineringsmöte på grund av Birgitta Ohlssons kandidatur?

– Vi får se vad som sker. Här kan hända saker snabbt och då kanske det blir så, men just nu ligger planerna fast om ett möte i augusti.

Lennart Adell Kind är ordförande för Liberalerna i Växjö, partiets starkaste fäste i länet och han personligen vill se ett byte på partiledarposten.

– Det är viktigt att vi håller ihop partiet, där det är högt till tak och med flera kandidater att välja på vid en partiledarprocess, säger han.

– Om jag personligen skulle välja faller min röst på Birgitta Ohlsson. Hon står för ett tydligt ledarskap och är vilig att förändra. Jag har känt båda två personliga i snart 20 år och båda är duktiga och fantastiska personer. Drömmen vore väl att ha båda två som ett radarpar i ledningen, fortsätter han.

Han är kritisk mot att partiet inte har förändrats under de senaste åren.

– Det pratas mycket om att förändringsarbetet inte har tagit fart i partiet. Vi byter namn och logga men sedan stannar det där, det händer inte så mycket mer. Det finns en efterfrågan inom partiet på förändring men det har Jan inte lyckats med under sina tio år som partiledare.

Lokalföreningen i Växjö har styrelsemöte på onsdag och då ska de diskutera hur de ställer sig i partiledarfrågan.

På fredagsförmiddagen meddelade Liberala ungdomsförbundet i länet att de stödjer Birgitta Ohlsson.

"Liberalerna behöver en ny ledning vilket vi kan se på de ständigt sjunkande resultaten. Det är viktigt att vi kan upprätthålla en stark liberal röst i Sverige, framför allt nu inför valrörelsen, och vi tror att Birgitta skulle föra liberalerna i rätt riktning. Vi hoppas att Liberalerna i region Kronoberg också står bakom Birgitta, och yrkar på att regionen nominerar henne", skriver de i ett pressmeddelande.