Man misstänks ha kopierat tusentals filer från arbetsgivaren

Växjö Artikeln publicerades
Genrebild från TT.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Genrebild från TT.

En anställd vid ett företag med koppling till trä- och metallindustrin misstänks ha kopierat drygt 4 200 mappar och filer till en extern hårddisk strax innan han slutade på företaget. Mannen har sedan värvat hälften av kunderna han tidigare ansvarade för till ett eget bolag.

Smålandsposten kan nu avslöja att Växjö tingsrätt har gett den anklagade mannens tidigare arbetsgivare rätt att med hjälp av Kronofogden och IT-specialister söka efter det upphovsskyddade materialet, en så kallad intrångsundersökning.

Tingsrättens bedömning är att det handlar om ”ett så allvarligt immaterialrättsintrång att skälen för intrångsundersökningen uppväger den olägenhet eller det men i övrigt som åtgärden innebär”, står det i beslutet.

Den utpekade mannen är bosatt i Växjö kommun och hade en nyckelposition hos sin tidigare arbetsgivare som nu tagit Advokatfirman Vinge till hjälp för att driva fallet i domstol. Mannens dåvarande arbetsgivare är ett större företag och mannen sa plötsligt upp sin anställning under förra året. Då nämndes ingenting om att han skulle starta en konkurrerande verksamhet utan helt andra skäl angavs.

I höstas fick dock den tidigare arbetsgivaren på omvägar reda på att mannen bedrev konkurrerande verksamhet och under slutet av 2017 registrerade hans bolag en rad ändringar hos Bolagsverket.

Mannens tidigare arbetsgivare har efter uppgifterna gått till botten med ärendet och låtit experter granska innehållet i hans jobbdator och jobbtelefon. Datorns hårddisk analyserades liksom mejlbox och uppgifter i telefonen.

Det visade sig att mannen strax innan han slutade sin anställning sammanlagt kopierade drygt 4 200 mappar och filer med hemliga företagsuppgifter. Samtliga kopierade filer identifierades på den externa hårddisken som anslöts till jobbdatorn.

Kopieringen gäller exempelvis unikt säljmaterial till kunder, produktblad, prislistor, ritningar och mallar till projektplaner.

Mannens nya bolag påstås också ha värvat omkring 50 av de drygt 100 kunderna som han tidigare ansvarade för - efter att ha lagt cirka 20 procent lägre offerter.

Därför är den tidigare arbetsgivaren övertygad om att mannen redan under sin anställning började förbereda konkurrerande verksamhet, det tyder också hittade mejl på. Så sent som i april i år skickade ett sågverk av misstag mejl med en beställning till mannens tidigare arbetsgivare...