Mat 2013 – kryddad med nyheter

Växjö Artikeln publicerades

Mat 2013 är bara en dryg månad bort. Ett av Växjös stora dragplåster där småskalig mat står i centrum kommer i sin tredje upplaga att bli en välmatad anrättning, kryddad med en del nyheter och ett bredare utbud av seminarier. För första gången ska hela evenemanget miljöcertifieras.

Under tältduk, på 2 400 kvadratmeter av Stortorget, kommer ett 80-tal matproducenter att visa upp sina matiga produkter den 13 och 14 september. Seminarieprogrammet, som genomförs i olika centrala lokaler i närheten av torget, börjar dock redan på torsdagen dagen innan.
Mässan som satt Växjö på den svenska matkartan drog i fjol mellan 35 000 och 40 000 besökare enligt de flödesanalyser som då gjordes
Calle Sand, ansvarig för det praktiska kring mässan på torget och Linda Carlsson, projektledare för seminarierna, hoppas att de bäddat för något med minst lika stor dragningskraft på den matintresserade allmänheten.
– Utställarna är lika många som i fjol, några har fallit bort av olika orsaker men lika många nya har tillkommit. Antalet är ungefär vad vi har plats för.
Håller intresset för nära mat i sig?
– Jag tycker det ökar hela tiden. Nya gårdsbutiker öppnas liksom nischaffärer för mat i storstäderna. Troligen bottnar det i ökad medvetenhet om det genuina. Ju mer skandaler inom livsmedelsindustrin, desto mer ökar viljan att få veta var maten kommer ifrån utan att behöva spåra den i 35 led.
– Sedan är det roligt med alla signaler om att Växjö utmärkt sig och tagit taktpinnen på det här med småskalig mat. Flera producenter har lyft fram detta som bästa mat­arrangemanget i landet.
Vad krävs för att få ställa ut?
– Antingen ska det vara en primärproducent eller någon som förädlar mat. Det ska vara småskaligt men i en stadigvarande verksamhet, säger Calle Sand.
Utrymmet i det stora tältet kommer att disponeras lite annorlunda.
– För restaurangdelen som knyter ihop det hela har det efter ett privat initiativ vuxit fram en ny lösning. Konceptet heter Mat från Småland och drivs av Robert Kroon från Öjaby Herrgård med hjälp av andra kockar från Svenska kockars förening. Där ska visas hur det kan jobbas med lokala och regionala matvaror.
Inte minst ska det presenteras en ny småländsk nationalrätt med vildsvin.
Under lördagen avgörs finalen i Unga ekokockar, Växjöbon Gösta Skoglunds skapelse, där Ryssby­gymnasiets lag hoppas kunna laga till en seger.
– Det är prestigefullt, speciellt som flera av de som tävlat tidigare börjar bli kända. Här föds framtidens stjärnor i köket, säger Calle Sand.
Programmet med seminarier och workshops har det lagts extra krut på i år. Totalt ska ett 40-tal genomföras, där allmänheten ofta kan delta gratis efter föranmälan.
– Vi har inriktat oss brett på tre spår; Ekologi och hållbarhet, folkhälsa samt måltiden, säger Lina Carlsson.
Inom hållbarhet och ekologi handlar det om lokalproducerad mat, framtidens matproduktion och hur offentliga kök och restauranger ska förhålla sig till ekologisk mat. Även upphandlingar behandlas.
När det gäller rubriken folkhälsa ställs frågan om det finns någon vilja att skapa en nationell strategi för bra mat och hälsosamma vanor?
– Det finns ingen sådan i dag och i en debatt får landsbygdsminister Eskil Erlandsson möta andra politiker och representanter från Livsmedelsverket, säger Linda Carlsson.
I måltidsdelen handlar det om allt från bemötande och starta eget tips till livsmedelshygien och provningar av kaffe, te och lakrits.
– Det blir också några smakvandringar bland Växjös kravkrogar, säger Linda Carlsson.
Hela Mat 2013 håller dessutom på att miljö­certifieras genom stiftelsen Håll Sverige Rent. Allt som används på mässan återvinns.
– Det är ovanligt att certifiera sådana här evenemang, men att höja folks medvetande ligger helt i linje med det vi jobbar, säger Calle Sand, vars önske­väder den 12–14 september är 20 grader varmt, mulet men regnfritt.
Bakom Mat 2013 står Regionförbundet Södra Småland, Växjö kommun, landsstinget, länsstyrelsen, LRF och Miljöresurs Linné.