Annons

Matilda och Viktor är bäst i Sverige

Sveriges bästa gymnasiekock kommer från Växjö. Matilda Bergmark lyckades bäst med gösen vid helgens tävlingar i Helsingborg.
Växjö • Publicerad 18 mars 2013
SM-mästare. Viktor Ellström och Matilda Bergmark vann SM och fick buckla samt en resa till Stockholm med middag på stjärnkrog och besök hos stjärnkockar.
SM-mästare. Viktor Ellström och Matilda Bergmark vann SM och fick buckla samt en resa till Stockholm med middag på stjärnkrog och besök hos stjärnkockar.Foto: 
Förrätt. Kyckling var huvudingrediens i vinnarduons förrätt.
Förrätt. Kyckling var huvudingrediens i vinnarduons förrätt.Foto: 
Yes, gös. Matilda Bergmark blev glad när hon fick reda på att huvudrätten skulle bestå av gös. Hon och Viktor Ellström hade ett fiskrecept i bakfickan.
Yes, gös. Matilda Bergmark blev glad när hon fick reda på att huvudrätten skulle bestå av gös. Hon och Viktor Ellström hade ett fiskrecept i bakfickan.Foto: 

Tillsammans med Viktor Ellström från Oskarshamn vann Matilda Bergmark kockklassen vid gymnasie-SM i Helsingborg. De närmar sig studenten på sin utbildning på Ölands gymnasium och Halltorps gästgiveri.

-Det var väldigt överraskande, men vi har tränat mycket och jobbat hårt. Nu är det värt allting. Det ska bli skönt att komma tillbaka till skolan med ett SM-guld, säger Matilda Bergmark.

Annons

För att vinna krävs både teoretisk och praktisk kunskap. Smaken på maten är viktigast, men 40 procent av poängen som delas ut kommer från det inledande kunskapsprovet. Matilda Bergmark och Viktor Ellström lyckades med båda delarna.

-Vi har övat i tre veckor. Det svåraste har varit att gå i skolan under tiden också. Vi har fått göra allt på fritiden.

När det gäller själva matlagningen fick de tävlande själva plocka ihop en varukorg till förrätt och dessert. Matilda Bergmark, Viktor Ellström och läraren Jörgen Rasmussen från Klavreström valde att inleda med en kycklingrätt och till dessert serverades hjortronsorbet med aprikosknäcke, myltade hjortron och friterad ost. Huvudråvaran i huvudrätten var okänd fram till tävlingen, men Matilda och hennes lagkompis hade trots det en plan när de fick reda på att de skulle tillaga en hel gös.

-Vi hade en plan med vår lärare Jörgen Rasmussen. Om vi får fisk gör vi så med buljong och puré. Vi glömde något, men det gick bra ändå. Det viktigaste var att ha en plan, säger Matilda Bergmark.

De nykorade SM-mästarna återvänder nu till Öland för att plugga ytterligare tre månader. Därefter väntar ett halvårs praktik och Matilda Bergmark ska vara hemma i Växjö.

-Jag ska börja jobba på PM och Vänner när skolan sluta. Det är jättekul att tävla när det går bra. Det här är det största vi kan vinna i vår åldersgrupp.

Vilken är din största styrka i köket?

-Jag fick höra på tävlingen att jag är en bra ledare, men jag vet inte riktigt vad som är min bästa styrka. Det är väl att jag har lite med mig av allt.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons