Miljonskadestånd för illegala tv-koder

Växjö Artikeln publicerades

Tv-bolagen krävde en 22-årig Växjöbo och hans kamrat på drygt 12 miljoner kronor. Men skadeståndet bestäms till två miljoner och Växjöbon hålls huvudansvarig för piratnätverket.

Växjö tingsrätt dömer 22-åringen för att ha sett till att 226 personer kunnat se tv-bolagens sändningar illegalt. Straffet för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning blir villkorlig dom med 100 timmar samhällstjänst.
Kamraten, bosatt i Örebro län, döms till villkorlig dom och dagsböter för att ha sålt avkodningsutrustning till 17 användare. Därför stannar skadeståndet för hans del på 25 000 kronor.
Totalt fanns 429 användare inlagda i de båda dömda männens cardsharingservrar. Men det blir Växjöbon som ensam får ta den stora smällen som skadeståndet innebär. Han tvingas betala 950 000 kronor till Canal Digital, 550 000 till Viasat, 400 000 till Com Hem och 20 000 kronor till Boxer.
Polisutredningen handlar om cardsharing där köparna delar på programkort. Antingen köps ett legalt kort eller tas kortsignaler in på internet via någon annans kort. Signalerna skickas ut via en server till betalande kunder, ett piratnätverk.
Verksamheten pågick i över ett år innan polisen slog till och vinsten tros ha blivit hundratusentals kronor.
Växjöbon har uppgivit att det handlade om en teknisk utmaning för att se om han skulle lyckas. Mannen har även sagt att han blev rädd när han insåg hur mycket pengar det flöt in i kassan.
Under rättegången vittnade en tidigare polis som numera arbetar för organisationen STOP. Hans uppgift är att skydda tv-utsändningar från Com Hem, Boxer och Canal Digital mot att bli hackade.
Han framhöll att cardsharing är det största problemet för betaltv-branschen och gissningsvis har olika piratnätverk omkring en kvarts miljon kunder.