Morfar misstänkt för sexövergrepp

Växjö Artikeln publicerades

En man i 80-årsåldern misstänks ha för­gripit sig sexuellt på sitt barnbarn vid upprepade tillfällen. Han polis­anmäldes efter att flickan berättat om övergreppen för en skolsköterska.

Misstankarna mot flickans morfar kom fram i samband med att hon tog kontakt med skolsköters­kan i ett annat ärende. Under det samtalet tog hon också upp det som hennes morfar ska ha gjort med henne under besöken i morföräldrarnas bostad på en ort i Krono­bergs län.
Socialtjänsten kopplades in och det ledde sedan vidare till en polisanmälan mot hennes morfar i februari i år.
Flickan är i?dag i yngre tonåren och händelserna som hon berättar om började 2009. Enligt hennes uppgifter gick hon i tredje klass när hennes morfar första gången tog på henne på ett sexuellt sätt. Det ska sedan ha upprepats ett antal gånger under ett års tid. Bland annat när de satt tillsammans i soffan framför tv:n och var ensamma hemma.
Uppgifterna finns dokumenterade i en annan rättslig process och där framgår det också att hon berättat för sina föräldrar om vad morfar hade gjort och att det lett fram till starka reaktioner inom familjen. Hennes pappa ska bland annat ha konfronterat flickans morfar med uppgifterna och hon har i?dag ingen kontakt med sina morföräldrar.
Hon säger att hon ville berätta om det som hänt för socialtjänsten i ett tidigare skede och att hennes föräldrar inte motsatte sig det. Men det kom andra saker emellan och därför är det först nu, flera år senare, som hon tog upp det med skolsköterskan.
Enligt kammaråklagare Emma Berge kommer det inom kort att väckas åtal mot den utpekade äldre mannen. Rubriceringen är sexuellt övergrepp mot barn.