Annons

När retoriken tar över

Regeringens beslut om att erbjuda unga papperslösa uppehållstillstånd är vårdslöst.
Publicerad 28 november 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk politik har länge präglats av det ömmande exemplet. I debatter och tal har partiföreträdare mer eller mindre forcerat in berättelser om drabbade personer, ofta presenterade med förnamn men sällan med efternamn.

Greppet har visat sig vara omåttligt användbart. Det är ett effektivt sätt att förmedla vad en reform eller brist på reform innebär för människor i vardagen. Knepet innebär också en försvarsmekanism för den som först tar till det. En meningsmotståndare som ändå går till angrepp mot politiken framstår omgående som mer beräknande och känslokall än sin motpart, även om de med största sannolikhet är lika slipade.

Annons

Den outtalade överenskommelsen mellan politiker och väljare har varit att detta retoriska grepp är tillåtet så länge den faktiska politiken grundas på principer och rättskänsla snarare än ömmande berättelser. Den överenskommelsen är nu förbrukad.

Regeringspartierna har förhandlat och kommit fram till att ändra regeringslinjen. Asylsökande som registrerats som ensamkommande barn före 24:e november 2015 skall få möjligheten att ansöka om uppehållstillstånd för att avsluta studier på gymnasienivå. Dessutom skall nyanlända i större utsträckning kunna anvisas till kommuner.

Det är svårt att säga hur många ensamkommande det är som kommer kunna få uppehållstillstånd på den här vägen. Av de 35 369 som kom 2015 var det bara 3 217 som kom i december. De som lämnat landet, begått brott eller väntat kortare tid än 15 månader får inte ansöka om detta uppehållstillstånd. Däremot spelar det ingen roll om man fått sin ålder uppskriven eller inte. Som gymnasienivå räknas gymnasiestudier, Komvux och yrkesutbildningar.

Detta innebär att en person som fått sin ålder uppskriven och som fått avslag på sin asylansökan på grund av det saknas skyddsbehov ändå kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att gå i svensk gymnasieskola.

Regeringen har helt enkelt infört en andra chans in i Sverige. Det är fint och vi lär få se och höra om många unga män som är väldigt tacksamma. Men vilka signaler är det man skickar ut?

Regeringen visar med detta beslut att man inte är trovärdig när man talar om ett ”ordnat mottagande”. Man visar att det inte spelar någon roll om man som asylsökande har skyddsskäl eller inte. Är man bara tillräckligt många kommer Sverige att anpassa sig och sina principer. Regeringen är också tydlig med att man inte klarar av att stå för sin politik om det visar sig att den får negativa konsekvenser för en grupp.

I detta fall är den gruppen en som av myndigheter bedöms sakna skyddsskäl och som inte är medborgare eller skattebetalare i Sverige. Det finns många ute i världen som passar in i den beskrivningen och som skulle kunna vara intresserade av att komma hit.

Centerpartiet har redan antytt att man kan tänka sig att stödja regeringen i detta. Det innebär att en majoritet i riksdagen kan rösta igenom det.

Frågan är vad som händer när de som fått detta uppehållstillstånd fått sin studentmössa. Kommer regeringen ha hjärta nog att utvisa dem då eller blir det ytterligare ett undantag? Svaret på det fick vi redan igår.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons