Annons

Rökavvänjning i grupp - en metod som funkar

Rökavvänjning i grupp är en effektiv metod för att bli rökfri. Det påpekar distriktssköterskorna Mariana Kihlberg och Gun Svensson.
– Man hjälper varandra att bli motiverad.
Växjö • Publicerad 13 december 2009
Distriktssköterskorna Gun Svensson och Mariana Kihlberg har lång erfarenhet av rökavvänjningsarbete, både i grupp och individuellt.
Distriktssköterskorna Gun Svensson och Mariana Kihlberg har lång erfarenhet av rökavvänjningsarbete, både i grupp och individuellt.Foto: 
Foto: 
Motiverad.?För att lyckas bli rökfri krävs mycket god motivation, säger distriktssköterskan Mariana Kihlberg.
Motiverad.?För att lyckas bli rökfri krävs mycket god motivation, säger distriktssköterskan Mariana Kihlberg.Foto: 

Mariana Kihlberg och Gun Svensson har lång erfarenhet av rökavvänjningsarbete. De arbetar med grupp- och individuell behandling på Dalbo Vårdcentral i Växjö sedan många år.

Psykolog Margareta Pantzar arbetade fram ett grupprogram för över tio år sedan som sjuksköterskorna använder sig av. En gång i veckan under sju veckor träffas gruppen och rökstoppet sker efter ett par veckor. Patienterna får läxuppgifter, för dagbok och diskuterar över röksituationer. En del behöver nikotinhjälpmedel till en början för att klara rökstoppet.

Annons

– Många som kommer har varit rökare i kanske 40 år och då gäller det att bryta en vana, säger Gun Svensson.

Det finns en fördel att erbjuda rökavvänjning i en miljö tillsammans med vårdpersonal som man redan känner och har en relation till.

Inom gruppen uppstår en positiv press att bli rökfri, säger Gun Svensson. Deltagarna har samma mål och bekymmer med rökningen och detta blir ett sammansvetsande kit. Den som är rökberoende använder ofta tobaken som belöning. Eller så röker man när man är arg eller ledsen, eller som tröst.

Mariana Kihlberg och Gun Svensson upplever att intresset för att bli rökfri ökar. Det har varit mycket tal om den dolda folksjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungdom, som nästan bara drabbar rökare. På KOL-mottagningen på Dalbo Vårdcentral tas alltid frågan om rökning upp med patienterna. Man får testa sin lungfunktion och får ett objektivt mått på hur pass bra eller dålig den är.

– Det känns att rökavvänjning är ett prioriterat område inom vården. Men vi kan bli bättre. Förebilden är Jönköping som har rökavvänjning på sjukhuset, vilket inte Landstinget Kronoberg har. Här är det vårdcentralerna som erbjuder det, berättar Mariana Kihlberg.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons