Sonen till "Kvinnan med väskan" hotar att stämma Loreen

VÄXJÖ Artikeln publicerades
Foto:Pontus Lundahl/TT

Loreen och SVT riskerar att stämmas efter framträdandet i melodifestivalen. Sonen till Danuta Danielsson, "Kvinnan med väskan", hotar att vidta rättsliga åtgärder skriver Expressen.

– Jag kan bara säga kortfattat att det blir en stämningsansökan. Jag har bestämt mig för det här och det kommer bli så. Jag har kontaktat en advokatbyrå som är mer än villig att ta sig an detta och en stämningsansökan kommer lämnas in till Stockholms tingsrätt, säger sonen Robin till Expressen.

Det var under en demonstration i Växjö år 1985 som Danuta Danielsson, 38, slog en nynazist med sin handväska. En mycket uppmärksammad händelse som också går att koppla till Loreens scenframträdande med låten Statements. Hon framförde den i Växjö förra lördagen och har nu gått ut med att hon, trots kritiken, inte kommer att ändra någonting inför dagens tävling i Linköping.

Sonen vill också poängtera att det inte handlar om pengar.

– Jag vill inte tjäna pengar på min mamma, det är jag komplett ointresserad av. Däremot vill jag att rätt ska vara rätt. Det är tråkigt att Loreen använder sig av min mamma, säger han och tillägger:

– Tänk dig själv att du blir föräldralös när du är 15 år gammal som jag blev. Min värld förändrades totalt. Och sedan börjar man använda min mamma på det här sättet utan att känna till historien. Jag kan inte ha ett normalt liv. Vad kommer härnäst? Ska man börja sälja nyckelringar och vykort? Låt min mamma vara.

Involverade i sångerskans framträdande säger att dansaren, som under numret kommer in på scenen och gör slag i luften med en väska, inte föreställer Danuta Danielsson.

"Karaktären i scenen föreställer Loreen om 20 år, inte kvinnan från Växjö. Vi har inspirerats av olika historiska händelser som vi gjort till egna episoder. Alla karaktärer föreställer Loreen i fiktiva sammanhang", skriver Martin Renck som regisserat numret i ett sms till tidningen.

Loreen säger själv att hon ska ha ett möte med teamet för att diskutera den uppkomna situationen, men att det ännu inte finns någon plan på att ändra numret.

– Det har inte varit någon mening att väcka några negativa känslor hos någon eller att inte visa respekt. Anledningen till att vi behöll det här är för att det är en viktig och kärleksfull symbol för oss allihop.