Succé för matmässan – igen!

Växjö Artikeln publicerades
Intresset var stort för att äta av "matsvinnet". Emma Sandeberg och Niklas Ankell tyckte lördagslunchen såg väldigt trevlig ut. 10 bilder
Foto:Urban Nilsson
Intresset var stort för att äta av "matsvinnet". Emma Sandeberg och Niklas Ankell tyckte lördagslunchen såg väldigt trevlig ut.

Intresset för matmässan i Växjö håller i sig. Även i år beräknas 50 000 personer ha besökt mässan.

Kön ringlade lång till matsvinnköket i Konserthusparken – så lång att maten tog slut!

Överallt strömmade folk till för att smaka, känna och köpa. För Mat 2017 är mycket mer än matmarknaden i det stora tältet på Stortorget.

I konserthuset har under de här dagarna hållits både seminarier och tävlingar för både unga och gamla kockar. Utanför var trycket hårt på kockarna i det populära matsvinnköket, där skadade varor eller matvaror nära bäst-föredatumet tillagas.

Maten var så populär att de varor som skänkts av flera butiker i Växjö tog slut. 4,2 ton matvaror som annars skulle ha kastats har gått åt.

– Nu har vi bara det här kvar, berättade Ann-Louice Gustavsson, enhetschef i kommunens måltidsorganisation, som stod och stekte burgare vid lunchtid på lördagen.

I de spartanska köksräjongerna huserade också Patric Svensson, kock i Växjös måltidsorganisation och Jens Vikingsson, till vardags måltidschef i Tingsryds kommun, som gått tillbaka till sin gamla yrkesroll som kock för matsvinnköket.

– Vi får improvisera och göra vad vi kan av de varor vi har. Det är inga recept. Förhoppningsvis kan även besökarna tänka att den här rätten hade jag kunnat göra i stället för att slänga.

På matmarknaden på Stortorget var det också fullt med folk. Omkring hundra matproducenter presenterade sina varor.

– För oss handlar det inte så mycket om att sälja, utan att knyta nya kontakter med restauranger och andra kunder, berättade Vanja Linnebjörke, som driver ekologisk äggproduktion på Linnebjörke gård i Dädesjö.

Lennart Fröberg, grönsaksodlare i Ugglekull, Urshult levererar grönsaker till många butiker och restauranger.

– Det mest fantastiska är att möta slutkunden. Det är väldigt positivt.

Han och hustrun Rita har "trappat ner" genom att leverera bland annat till Maxi. Även här får de en närmare kontakt med sina kunder än vad de hade tidigare när de sålde via grossist, tycker Lennart Fröberg.

Bland alla matstånden mötte vi Anders Bring från Åseda som provsmakade smakstark chutney från Lammet och Brödet i Alvesta.

– Det var starka grejor! Jag brukar gå hit, mina grabbar har kafferosteri och finns också med på marknaden, berättade han.

Själv köper han mest ekologiska grönsaker efter att ha upptäckt vad grönsaker kan göra för hälsan.

I ett annat stånd provsmakade Ulf Larsson från Växjö isterband från Ahls.

– Det var gott. Ölkorven var också god, var hans omdöme.

Men handla väntar han med till det är dags att gå hem.

Summeringen när Mat 2017 avslutats under lördagen är att den befäst sin ställning som ett viktigt matevent även nationellt sett. Arrangörerna kunde konstatera att mässan haft ungefär lika många besökare som förra året, imponerande 50 000.

En rundfrågning bland producenterna pekar på att man sålt bättre än tidigare. Det tror projektledaren Calle Sand beror på att det är sjunde gången matmässan arrangeras.

– Du vet lite mer vad du vill ha och planerar dina inköp. Flera av utställningarna har samma plats år efter år och är lätta att hitta, säger Calle Sand.