Annons

Tegnérgymnasiet stoppar intag

Tegnérgymnasiet i Växjö stoppar all intagning inför nästa läsår. Orsak: dåligt elevunderlag.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2011
Tegnérgymnasiet i Växjö hotas av nedläggning.
Tegnérgymnasiet i Växjö hotas av nedläggning.Foto: Filip Sjöfors

– Vi har ett sjunkande elevantal och det är väldigt svårt att vända trenden nu. Vi måste ta vårt ansvar och stoppa intagningen, säger Annika Dolk, rektor vid Folkuniversitetet som är huvudman för Tegnérgymnasiet i Växjö.

Den stenhårda konkurrensen om Växjös gymnasieelever har alltså drabbat det lilla Tegnérgymnasiet som startade 1999 och är en av Växjös äldsta friskolor.

Annons

Skolan arrangerar idag ett samhällsvetarprogram och humanistiskt program samt ett introduktionsprogram.

På programmen går idag 32 elever i årskurs tre, 24 i årskurs två och bara elva i årskurs ett.

Enligt Annika Dolk kommer allt att löpa på som vanligt under innevarande läsår, alla treor kommer att gå klart sin utbildning.

Vad händer med dagens ettor och tvåor till hösten?

– Vi kommer nu att ta kontakt med kommunen och huvudmän för andra friskolor för att se om det finns möjlighet för eleverna att gå in i deras verksamheter.

Är detta sista stöten för Tegnérgymnasiet?

– Det kan jag inte svara på idag. Vi är inte där ännu. Vi har varit tvungna att fatta ett beslut för att undvika få ansvar för ytterligare elever.

Enligt Annika Dolk ska Folkuniversitetet under läsåret undersöka vad som kan göras för att om möjligt rädda skolan.

Annika Dolk menar att det blivit allt svårare för Tegnérgymnasiet att göra sig hört i utbildningsbruset. Den nya gymnasieförordningen har heller inte gjort det lättare. Kraven är hårdare, det är svårare för en liten skola att hänga med, svårare att upprätthålla kvalitetskraven.

– Idag är gymnasieskolan mer likriktad och lämpar sig mer för stordrift. Det är kanske inget fel i det men det är så det ser ut.

Annons

Bättre marknadsföring kanske?

– Vi har lagt resurser på marknadsföring men vi måste klart fråga oss vad kan göra bättre.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons