Annons

Teknikfientlighet, ja tack!

I gårdagens Smålandsposten kunde man läsa om hur Dino Viscovi, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, klassificerar Växjö kommuns kunskap kring medborgarnas teknikanvändning: De har ”inte en susning” om hur många som inte använder den teknik som passar förvaltningen, menar han. Detta främst apropå planerna på att slopa möjligheten att betala p-avgifter med annat än genom app.
Ortsdatering • Publicerad 5 oktober 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I förstone är det inte alla p-automater som skall bort, men naturligtvis kommer kommunen vilja driva en sådan utveckling vidare så snart det första steget är taget.

Annons

Det sägs vara pensionärer som inte är vana vid smarta telefoner eller tangentfunktioner över huvud taget som drabbas, och så är det nog. Men man missar viktiga poänger om man enbart fäster sig vid deras svårigheter.

Problemet ligger inte i att äldre inte lär sig det nya tillräckligt fort, det är faktiskt en ganska oförskämd attityd. I grund och botten skall systemen anpassa sig efter medborgarna och inte tvärtom och pensionärer är medborgare. Det handlar ytterst om rättigheter. Som rätten att slippa inordna sitt liv efter en elektronisk grej vars effekt beror på tillgången till el och humöret hos mjukvarutillverkare.

Det kontantlösa samhället innebär en oerhört stor risk för integriteten. Att kort ersätts med appar är ett än längre steg bort från individuell kontroll över den egna vardagen. Man kanske inte vill använda app, även om man kan. Skall man uteslutas från den service man betalar skatt för att få då?

För det andra finns ett problem i det allmänna svenska mönstret av aningslöshet inför hur pass sårbart det samhälle blir som programmatiskt underkastar all verksamhet digital kontroll. Alla de IT-attacker vi ser runt om i världen kommer inte att avta, tvärtom. Världen lider ingen brist på terrorister och skurkstater.

Samma naiva teknikanda fast i folklig ände ser vi i de färska uppgifterna från Bilprovningen. I deras enkät uppgav hela sjuttio procent att de satt och fipplade med mobilen när de satt och körde. För tre år sedan var samma siffra tjugofyra procent. Det är alltså nästan tre gånger så många i dag.

Att Sverige så länge har haft så slappa förordningar mot detta är märkligt. Inte desto mindre som nittio procent av de Bilprovningen tillfrågat anser att beteendet är farligt för trafiksäkerheten.

Hur de övriga tio procenten lyckades kamma hem ett körkort borde bli en fråga för Trafiksäkerhetsverket.

Som ett virus i svenskens blodomloppFoto: Vidar Ruud
Som ett virus i svenskens blodomloppFoto: Vidar RuudFoto: Ruud, Vidar

Fler i enkäten uppger också att de varit nära en trafikolycka just på grund av mobilknappandet. Men ändå fortsätter de glatt. Det är som om ett smittsamt datavirus satt sig i det svenska omloppsblodet och drivit vanligt folk till ett stadium liknandes den intelligenta apan som vid varje läge sitter hukandes över sin pytteskärm. Den gamla svenska bondeblygseln har hittat en digital flyktväg undan den sociala verkligheten och alla rusar.

Eller inte riktigt alla. Några som undertecknad finns ju också, som först skall bli påkörda när de går på gatan och sedan, om de överlevt och vill ta bilen istället, hindras från att parkera.

Varför gör inte pensionärerna uppror någon gång?

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons