Tidningsbud på moped fall för miljö- och hälsa

Växjö Artikeln publicerades
Tidningsbudet knattrade fram på sin moped och delade ut tidningar i Växjö. Och blev anmäld.
Foto:ADAM IHSE / TT
Tidningsbudet knattrade fram på sin moped och delade ut tidningar i Växjö. Och blev anmäld.

Tidningsbudet knattrade fram på sin moped och delade ut tidningar. Och blev anmäld till miljö- och hälsoskyddskontoret.

2015 blev miljö- och hälsoskyddskontoret inkopplat på ett ärende om buller tidiga mornar på Teleborg. En tidningsutdelare i stadsdelen åkte moped när han delade ut tidningar. Flera boende på Teleborg klagade på oljudet.

– Jag var ute och mätte ljudet och tidningsbudet använde sig av en ganska ljudlig moped, säger Anna Hjalmarsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun.

På grund av klagomålen köpte arbetsgivaren in en eldriven lastcykeln till tidningsutdelaren. Men i höstas var lastcykeln trasig vid några tillfällen och då åkte mopeden fram igen. Och klagomålen fortsatte.

Tidningsutdelarna har alltid använt sig av privata cyklar och som sagt, en och annan moped, på sina rundor.

Men nu ska det bli ändring. Tidningsbärarna ska revidera anställningsvillkoren och det blir i stället arbetsgivaren som ska tillhandahålla transportmedel, i detta fall cyklar, för de anställda.

Ingela Malmgren är personalman på Tidningsbärarna. Hon säger att man redan köpt in elcyklar. Och det är inte bara tidningsbudet på Teleborg som ska ha en sådan.

– Vi har 17 cyklar till som är beställda.

Enligt henne innebär detta att det blir elcyklar för hela slanten som ska användas vid utdelningen i Växjö, Alvesta och Älmhult.

Utanför stan är det självfallet bilar som gäller vilka arbetsgivaren står för.