Annons

Universitetet öppnar för mer fantasy

Linnéuniversitetet ska starta en kostnadsfri onlinekurs. Det blir universitetets första i sitt slag. Kursen som började den 16 oktober heter ”Fantastic Fiction and Where to Find It”.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2017

– Den handlar om fantasylitteratur. Fantasy har fått ett uppsving sedan Harry Potterböckerna kom. Till våra sommarkurser om de böckerna brukar vi ha 800 sökande. Vi ville välja ett ämne med stort studentunderlag till den här piloten och studenterna vill läsa om fantasy, säger Malin Alkestrand som är universitetslektor.

Malin Alkestrand är lektor på Linnéuniversietet och en av de som har utformat kursen.
Malin Alkestrand är lektor på Linnéuniversietet och en av de som har utformat kursen.Foto: Foto: Privat

Den här typen av nya kurser kallas för MOOC vilket står får Massive Open Online Course. De är avgiftsfria, nätbaserade och kan ta emot obegränsat antal studenter. De finns på ett stort antal universitet över hela världen och den här blir LNU:s första.

Universitetslektorerna Emma Tornborg, Maria Nilson och Malin Alkestrand utanför Teleborg slott.
Universitetslektorerna Emma Tornborg, Maria Nilson och Malin Alkestrand utanför Teleborg slott.Foto: Foto: Johannes Ryström /Linnéuniversitetet
Annons

– Det är dels en folkbildningsfråga och en demokratifråga, att man läsa även om man inte tar CSN-lån och alla kan läsa det, annars är det en urvalsprocess. Dels är det en marknadsföringsfråga där vi kan nå ut till stora grupper och visa vad vi kan erbjuda.

Kursen ska pågå i sex veckor där varje vecka har ett tema som till exempel fantasy för barn, fantasy som innehåller tidsresor och feministisk fantasy.

– Det har kommit mycket om feministisk fantasy den senaste tiden, med starka kvinnliga karaktärer. Det är ett brott mot den traditionella fantasyn. Bland Tolkiens hobbitar fanns till exempel ett helt samhälle utan en enda kvinna, säger Malin Alkestrand.

MOOC-kurser ger inte några högskolepoäng. Men man kan få köpa ett certifikat för runt 300 kronor när man gjort kursen.

– Det är helt enkelt för att det inte är en kurs med den sortens examinationer som ser till att täcka in alla lärandemål. Då krävs det att lärare rättar noggrant, i den här kursen är det upp till var och en hur mycket tid man vill lägga. I stället för att ha disputerade lärare och långa uppgifter har vi en amanuens, alltså en student som har anställts för att undervisa. Men kursen är utarbetad av fem disputerade forskare, säger Malin Alkestrand.

299 studenter tog del av den första föreläsningen under måndagen. Tanken är att studenterna lägger två-fyra timmar i veckan på kursen.

Petronella A LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons