Utanförskap både ökar och minskar

Växjö Artikeln publicerades

Antalet unga i utanförskap har minskat i Växjö kommun. Särskilt stor är minskningen i Araby. Men allt är inte frid och fröjd.

Samtidigt som utanförskapet har sjunkit på Araby har den istället ökat på Teleborg.

Som Smålandsposten berättade tidigare i veckan beror den positiva sänkningen i Araby på kommunens arbete med så kallade "riktade åtgärder". I arbetet har en fältgrupp mött ungdomarna, fångat upp dem och hjälpt de till sysselsättning. På så vis har utanförskapet pressats tillbaka.

Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbete och välfärd beskriver projektet som framgångsrikt, samt en ekonomisk vinst för kommunen då fler har fått en sysselsättning.

Men att siffrorna ökar på Teleborg ser Oliver Rosengren som oroande. Han understryker att både Araby och Teleborg är en stor utmaning och att det är viktigt att de utsatta grupperna uppmärksammas. För att ta tag i problemen kommer Växjö kommun fortsätta att arbeta efter den nuvarande modellen och göra de största åtgärderna där de behövs som mest.

Nämnden för arbete och välfärd beslöt för ett år sedan att de årligen skulle göra uppföljningar, för att se hur utvecklingen går i Växjö. De har kommit fram till att minskningen av utanförskap har skett i åldersgrupperna 16 till 19 år samtidigt som en ökning bland ungdomar mellan 20 och 24 år har skett.

– Det svåraste utanförskapet är de ungdomar som ingår i vår målgrupp, de som är utan arbete eller studier, säger Oliver Rosengren.

Att utanförskapet i Araby har varit stort beror enligt Oliver Rosengren på att det råder ett generellt utanförskap i området.

– Man kan säga att det går i arv. Ungdomarna har ofta föräldrar i utanförskap och det funkar inte, vi måste in och bryta. Det är viktigt att sätta unga i arbete snabbt, säger Oliver Rosengren och fortsätter:

– Araby och Teleborg är segregerande områden, det är ingen nyhet. Det kan betyda att det kan finnas språkproblem, vilket gör att det svårare att konkurrera om arbetstillfällena.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Smålandsposten så godkänner du samtidigt våra regler.

På smp.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på smp.se. På tider då Smålandspostens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på smp.se

smp.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på smp.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Smålandsposten som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.