Växjö drar ifrån länet

Växjö Artikeln publicerades

Växjö och Markaryd har större befolkningsökning jämfört med förra året. Älmhult ökar också, men sämre än i fjol.
I övrigt tappar länets kommuner invånare.

Invånarantalet för länet och dess kommuner ökade under första halvåret med 139. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Men det är ingen enhetlig utveckling. Det är enbart Växjö och Markaryd som visar på en större ökning än den som var under förra årets första halvår. Och den ökningen är relativt stor i Växjö, 157 jämfört med 110.

Den prognos Växjö kommun har för helåret är 1?077 nya Växjöbor. Den kan jämföras med tidigare års utveckling på mellan 800 och 900 nya invånare.

Men om SCB:s nya siffror ger en vink om prognosen stämmer vågar inte statistiker Torun Israelsson sia om.

– Det ser ut som om vi ökar mer i år än tidigare, säger hon dock.

Och det finns ett klart problem för Växjös del – bostadsfrågan. Antalet nya bostäder är för litet. Prognosen talar om att det under året kommer att byggas 390 stycken.

– Det räcker inte. I snitt bor det två personer per bostad så vi borde bygga över 500 för att täcka behoven, säger planeringschef Kristina Thorvaldsson.

Egentligen finns det möjligheter att dra i gång byggen men bygg- herrarna håller igen vid till exempel Östra Lugnet där inflyttning väntas bli först 2012. På Hovshaga och vid Lineborgsplan försenas också byggen.

– Vi har en bostadsbrist i Växjö och det finns en tveksamhet på marknaden, säger Kristina Thorvaldsson.

Tingsryd är den kommun som tappar flest invånare. Tappet är dessutom större än förra årets.

– Vi vet inte ännu vilka grupper vi tappar. Är det gymnasister och ung-domar eller andra? Befolkningsfrågan är ett stort bekymmer som vi delar med många andra, säger kommunchef Kristin Andersson.

För att vända trenden arbetar kommunen med arbetstillfällen och för att skapa en bra boendemiljö. Det ska vara framgångsfaktorerna, men om dessa går i lås kan bara framtiden utvisa.