Växjö vill skapa årlig smältdegel för mat

Växjö Artikeln publicerades

En Almedalsvecka för mat. Det är projektidén som nu utreds i Växjö. Går allt som man vill blir det start redan nästa år.

I samband med EU-ministermötet i Växjö förra hösten anordnades en mindre mässa på stortorget om närproducerad och småskalig livsmedelsproduktion. Mässan blev en succé.
Detta har fått Växjö kommun att fundera vidare och nu ansöker man om EU-pengar via jordbruksverket för att kunna sjösätta sin förstudie.
– Det finns ett stort intresse i regionen för den här typen av frågor. Vi har många näringsidkare i närområdet som arbetar inom livsmedelsproduktionen och i kombination med Växjös miljöprägel känner vi att idén är värd att testa, säger Växjö kommuns näringslivschef Thomas Karlsson.
Tanken är att eventet skall vara årligt återkommande och kunna bli lika stort som politikens Almedalsvecka i Visby som är välkänd för de flesta svenskar.
– Det handlar inte om en mässa, en konferens eller en marknad utan en blandning av allt. En gigantisk mötesplats. Du skall kunna gå på föreläsningar, träffa producenterna och handla, säger Thomas Karlsson.
Han drar paralleller till det redan inregistrerade varumärket Smålands matmarknad och menar att eventet skulle bli liknande men betydligt större. Det skall skräddarsys för Växjö men bygger på en redan framtagen konceptidé. Kostnaden är i nuläget runt 100 000 kronor för förstudie och projektplanering och halva summan hoppas kommun få hjälp med av Jordbruksverkets EU-bidrag. Idén följer ganska bra den inriktning och de idéer som dåvarande jordbruksministern nu landsbygdsminister Eskil Erlandsson lanserade och ägnade mycket tid att tala om runt ministermötet. Att lansera Sverige som ett nytt matland i Europa.
– Ja, jag tror nog att Eskil skulle vara med på tåget om vi bad honom. I nuläget är det vi och länsstyrelsen men vi hoppas så klart att fler hoppar på tåget till exempel LRF, Regionförbundet och kanske Landsbygdsdepartementet, säger Thomas Karlsson.
Tidsplanen är att förstudien påbörjas inom ett par veckor och att all finansiering och olika godkännanden är klart innan jul. Då skulle man kunna köra igång ett pilotprojket, med det nuvarande arbetsnamnet Pure food of Sweden, till nästa höst och sedan bygga ut från det.
– Vi tror att ett sådant här evenemang skulle kunna sätta Sverige, regionen och Växjö på kartan. Det finns en del likande saker men inget med detta helhetsgrepp.