Svagt Lakers föll mot Brynäs

Växjö Lakers reste som storfavorit till Gävle inför SM-kvartsfinal två.
Man lämnade Gavlerinken Arena som förlorare med 3–4 efter en mycket svag insats.
Gävle • Publicerad 20 mars 2018 • Uppdaterad 27 mars 2018
Linus Ölund har kvitterat till 1–1 för Brynäs. Det blev början till slutet för Växjö Lakers i den andra kvartsfinalen.Foto: Mats Åstrand/TT

En förväntad matchbild var att Växjö Lakers, i kraft av ett bättre lag, skulle ta kommandot mot ett extremt skadskjutet Brynäs. Det blev precis tvärtom. Hemmalaget inledde klart bäst och satte efter några minuter hårt tryck mot Lakerskassen. Jesper Jensen fick det första gyllene läget, som sedan följdes av nya för Lucas Carlsson, Aaron Palushaj, Ryan Gunderson och Kevin Clark. Mot dem stod Viktor Fasth och räddade Växjö från underläge.

När sedan Växjö Lakers fick chansen i matchens första powerplay smällde det direkt. Tuomas Kiiskinen gjorde en fräck aktion på egen hand när han bröt in framför mål och tryckte in ledningspucken.

Brynäs gav igen med samma mynt när Robert Rosén åkte ut minuterna senare. Med en fin passning av Juuso Ikonen hittades Linus Ölund som direktsköt in kvitteringen.

En blev och svag förstaperiod för Lakers, där man trots ledningsmålet nog var ganska nöjt med 1–1 i paus.

Men till somligas förvåning kom ingen uppryckning i andra perioden. Tempot var lägre än normalt och passnings- och anfallsspelet blev därefter. När sedan Daniel Rahimi fick 2+2 minuters utvisning för en hög klubba fortsatte en märklig powerplaycirkus. Brynäs gick till ledning genom Kevin Clark och ökade till 3–1 genom Aaron Palushaj under tiden Rahimi satt på bänken och Lakers befann sig i tidig brygga.

När Brynäs Simon Bertilsson sedan begick samma brott som Rahimi och fick 2+2 såg Janne Pesonen snabbt till att reducera till 3–2. Därefter följde en uppryckning från Växjö Lakers sida men något ordentligt tryck skapades inte mot David Rautio i Brynäskassen.

Historien upprepade sig. Daniel Rahimi åkte ut, den här gången mer tveksamt, och då kunde Simon Bertilsson pricka in 4–2 – samtliga sex mål i matchen gjorda i powerplay.

I tredje perioden fick Lakers kontakt i och med Andrew Calofs reducering på egen hand, men trots full fart framåt under resten av perioden lyckades Brynäs hålla undan och utjämna kvartsfinalserien som nu rullar vidare till Vida Arena på torsdag.