Annons

Färgstark karriär på två plan

Hon är dokumenterad färgspecialist, men pratar hellre spelarna tillrätta än att vifta med gula och röda kort. Möt frisören som blev headhuntad, och gör karriär som fotbollsdomare.
Tingsryd • Publicerad 29 maj 2019
En karriär i svart kan ibland även innebära mer kulörta inslag. Färgexperten Edvina Karajkovic snackar hellre spelarna tillrätta än att visa gula och röda kort. Här i matchen mellan svarta Karlskrona och gul-blå Eskilsminne (1–3) i damettan.
En karriär i svart kan ibland även innebära mer kulörta inslag. Färgexperten Edvina Karajkovic snackar hellre spelarna tillrätta än att visa gula och röda kort. Här i matchen mellan svarta Karlskrona och gul-blå Eskilsminne (1–3) i damettan.Foto: Per Ohlsson
”Jag är inte anställd utan jobbar som konsult och kan styra mina arbetstider. Det är en frihet som passar mig, inte minst med tanke på dömandet och att jag har en eller två matcher i veckan” säger Edvina.
”Jag är inte anställd utan jobbar som konsult och kan styra mina arbetstider. Det är en frihet som passar mig, inte minst med tanke på dömandet och att jag har en eller två matcher i veckan” säger Edvina.Foto: Linda Himsel

För två år sedan blev Edvina Karajkovic utsedd till Årets domare i Växjö Fotbollsdomareklubb, och det mesta blåste medvind för en tjej med pipa och färgade kort i fickan. Men sedan förstörde en höftskada förra säsongen.

– Ja, det blev inte många matcher – desto mer rehabträning borta på Medley, berättar hon.

Annons

Tyvärr är Edvina rätt van vid situationen. Hon var tidig med att börja döma, och det var efterhängsna skador som tvingade henne att sluta spela själv och i stället satsa på en karriär i svart dress.

– Jag har växt upp med fotbollen, med en pappa som är jätteintresserad och en storebror som både spelat och dömt. Själv anmälde jag mig som föreningsdomare hemma i Tingsryd när jag var 13, i stället för att hoppa på något sommarjobb faktiskt. Nästan direkt fick jag döma matcher med tjejer och killar som bara var något år yngre än jag, och jag märkte att jag gillade det. Alltså när det var tuffa matcher och så.

Vi träffas i Tingsryd, några dagar efter att Edvina Karajkovic, som nu hunnit bli 23 år, tog kommandot i division 1 södra. Den här gången handlade det om Karlskrona FF mot Eskilsminne IF på Hästö IP. Dessutom hade hon ett uppdrag som assisterande (linjedomare) ännu högre upp – i elitettan – samma helg. Också det i Blekinge, mellan Asarum och Umeå IK.

– Jag är en person på planen och en utanför, säger hon.

Sedan berättar hon att det blir antingen ett träningspass eller en match mest varje dag. Oftast två domaruppdrag i veckan och så någon form av fysisk aktivitet de övriga fem dagarna.

– Just nu prioriterar jag det här och det blir inte tid över till så mycket annat än fotboll och jobb.

Andra halvlek och korven är framdukad med tillbehör på Hästö IP.
Andra halvlek och korven är framdukad med tillbehör på Hästö IP.Foto: Per Ohlsson

När det gäller yrkesvalet kan man säga att det är lite samma inställning.

– Jag gick på frisörprogrammet på John Bauerskolan i Växjö. Det var tuffare att komma in på den tiden och många trodde nog att det bara var att glida igenom utbildningen när man väl blivit antagen. Men det är ett slit om man vill någonstans och olika delprov för att få jobba som trainee och 3 000 timmars arbete innan du får ditt gesällbrev.

– Jag var aktiv och la ut mycket av det jag gjorde på Facebook och Instagram, och det som framför allt intresserar mig är herrklippning och avancerade färger. Ja, så jag blev kontaktad av Göteborgsföretaget Grazette och fick jobb som färgtekniker. Sedan åkte jag omkring en himla massa och utbildade folk som jobbade på hårsalonger eller på gymnasieskolornas frisörprogram. Ett tag funderade jag på att flytta till Göteborg, men det blev aldrig så eftersom jag ändå mest reste runt.

I stället kom ett erbjudande från närmare håll. Tjejerna på Växjösalongen Lyx Vxo tog kontakt med Edvina och erbjöd ett samarbete.

Annons

– Jag blev headhuntad till deras team, men jag är inte anställd utan jobbar som konsult och kan styra mina arbetstider. Det är en frihet som passar mig, inte minst med tanke på dömandet och att jag har en eller två matcher i veckan. Hur som helst är det jäkligt kul att ha en hobby som sysselsättning. Ja, jag har ju faktiskt mina två stora intressen som jobb. Det är olika karriärer och inom fotbollen är första målsättningen att nå till elitnivå.

När du tittar på fotboll, tittar du specifikt på domarna då?

– Jo, så är det. Jag ser rätt mycket fotboll och om det är Champions League eller något annat så visst följer jag domarna extra.

Har du någon förebild?

– Det är klart att jag inspireras av andra damdomare. Jag var nyligen inne i Växjö och såg en match i damallsvenskan som Sara Persson dömde. Hon är ju den som nått längst för tillfället.

Är det verkligen tuffare för dig som tjej?

– Ibland känns det som att man får mer kritik, att en del tycker att man inte duger. Det är inte så mycket ute på plan, utan mer sånt som hörs från publikhåll.

Edvina Karajkovic med sina assisterande kollegorna Delavar Vahdanjo och Said Hamaad Waezi.
Edvina Karajkovic med sina assisterande kollegorna Delavar Vahdanjo och Said Hamaad Waezi.Foto: Per Ohlsson

Hur kändes det på Hästö IP nere i sydöstra Blekinge – börjar du bli varm i kläderna i damettan?

– Jag var huvuddomare i en match i samma serie lite tidigare, ett derby mellan Huskvarna och Mariebo, så det var inte första gången i år. Jag tycker det funkade bra i Karlskrona. Det var två lag kring nedflyttningsstrecket, så det var viktig match för båda.

Med sociala medier kommer också större fokus. Vilka erfarenheter har du?

– Jag har inte upplevt så mycket negativt för egen del. Det är förstås på gott och ont. Det är lätt att hänga ut någon, men också att förmedla bra saker. I mitt yrke som frisör har jag haft stor nytta av sociala medier. Jag kan visa upp mina arbeten och ge andra inspiration.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons