Annons

Från Sao Paulo till Slätthög – brasilianska spelare berättar hur de hamnade i klubben

De kom från Brasilien till Slätthög för att spela fotboll. Tre killar i 20-årsåldern med hopp om att det småländska division fyra-laget skulle vara en språngbräda till större klubbar.
– Ärligt talat hade jag väntat mig mer, säger Rafael Witt.
Slätthög • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 28 januari 2023
Daniel Lotti, Rafael Witt och Pedro Farina spelade i Slätthög under 2022.
Daniel Lotti, Rafael Witt och Pedro Farina spelade i Slätthög under 2022.

Slätthög byggde sitt lag på brasilianska spelare under 2022. I truppen fanns 18 namn på spelare som av olika källor uppgivits komma från Brasilien, Smålandsposten får bekräftelse på nästan samtliga. När vi intervjuar flera av dem berättar de liknande historier.

Först hoppade de på ett erbjudande från företaget Nordic Academy om att komma till Örebro. De betalade för att få undervisning i engelska, daglig fotbollsträning och möjlighet att få spela med något svenskt lag.

Annons

Nordic Academy marknadsför sig i sociala medier som ett sätt för brasilianare att komma till Sverige och spela. Företaget påstår att det skickat fler än 250 spelare, Bernardo Vilar och Netinho i allsvenska Värnamo är två av dem, men de flesta har hamnat i lägre sammanhang – i bästa fall.

Här saknas innehåll

– Av brasilianarna som var med Nordic Academy samtidigt som jag, kom ytterligare två till Slätthög. De andra återvände till Brasilien utan någon klubb. Men det fanns brasilianare som kommit till Nordic under andra år som gått till olika svenska klubbar, berättar 25-årige målvakten Pedro Farina.

Han hade spelat i olika proffsklubbar i Sao Paulos delstatsliga, men slutat eftersom han tjänade mer på ett civilt jobb.

– När det uppstod en möjlighet att spela igen, vägde känslan tyngre än pengarna. Jag älskar fotbollen och jag vet att jag vill försörja mig på den. Jag lämnade mitt gamla jobb och allt jag hade byggt upp. Jag förberedde mig och när jag började spela igen förstod jag att jag är bra och kan gå långt.

Han kom till Slätthög i augusti. Då fanns redan Rafael Witt där.

Rafael Witt kom till Sverige första gången 2021 och spelade då hem femman med Örebro Nordic. En klubb som hade täta band med Nordic Academy och under flera år byggde sitt lag på brasilianska spelare.

Rafael Witt kom till Slätthög med hopp om att det skulle öppna möjligheter att spela i en högre division.
Rafael Witt kom till Slätthög med hopp om att det skulle öppna möjligheter att spela i en högre division.Foto: Privat

Efter det blev han kontaktad av Slätthög och erbjuden att spela för dem i fyran 2022.

– Det var en möjlighet för mig att spela i en högre division, i ett lag med svenska spelare och tränare. Att försöka vinna två seriesegrar i följd och visa min fotboll för lag i högre divisioner, säger Rafael Witt.

Den 23-årige defensive mittfältaren har spelat i olika klubbar runt Sao Paulo, men också testat på fotboll i USA. Han spelade nästan hela fjolårssäsongen i Slätthög, med undantag för några matcher på sommaren då han var hemma i Brasilien.

Tiden i Småland blev inte som han hade tänkt sig.

Annons

– Vi kändes inte som ett lag som ville gå upp i division tre. Vi tränade två gånger i veckan, med 13 spelare en bra dag. Men många av killarna brukade missa träningen och då var vi bara nio, tio stycken.

Vid sommaruppehållet låg Slätthög fyra, med lite häng på toppen, men därefter blev det bara en seger och laget slutade sjua.

Flera brasilianska spelare försvann under andra halvan av säsongen. En av dem var Daniel Lotti som fanns kvar fram till midsommarveckan. Han hade också spelat med Örebro Nordic under 2021 och då gjort sju mål på fem matcher.

– Slätthögs representant tog kontakt med mig och jag hänvisade honom till min agent. Jag åkte för att testa en bättre möjlighet, men så blev det inte. Det slutade med att jag blev skadad, men jag spelade bra fram tills dess, säger den 23-årige mittfältaren som hann med ett mål på nio matcher i Slätthög.

Spelarna som Smålandsposten pratat med berättar att de spelade för mat och bostad.

Daniel Lotti från en match i Brasilien. I Sverige har han spelat både för Örebro Nordic och Slätthög.
Daniel Lotti från en match i Brasilien. I Sverige har han spelat både för Örebro Nordic och Slätthög.

– Jag var tvungen att använda en del av mina egna pengar. Det jag fick var tillräckligt för att köpa basvaror som kyckling, ägg och frusna grönsaker, men för att få en mer omväxlande diet använde jag också mina egna pengar. Det gjorde jag även om jag ville gå på restaurang för att fira en lagseger. Jag såg det som en investering i att kunna visa min talang i Sverige, så jag hade sparat lite extra pengar till det, säger Pedro Farina.

Målvakten Pedro Farina, till höger, berättar att han använde av egna pengar för att betala mat under sin vistelse i Alvesta och Slätthög.
Målvakten Pedro Farina, till höger, berättar att han använde av egna pengar för att betala mat under sin vistelse i Alvesta och Slätthög.Foto: David Johansson

En grupp spelare delade lägenhet i Alvesta. För den som kommer från den pulserande mångmiljonmetropolen Sao Paulo kan Alvesta upplevas som en tråkig liten håla där det inte finns mycket annat att göra än att fly in i mobiltelefonen.

Andra spelare tyckte att det var en bra plats att bo där fotbollsplaner var tillgängliga för träning och det fanns flera mataffärer och restauranger att välja mellan.

Åtminstone i jämförelse med Slätthög där flera spelare bodde i klubbstugan. Den ligger vid Hultavallen, i skogen drygt sex kilometer norr om byns kyrka.

– Klubbstugan användes till slutet av augusti av några brasilianare. De bodde där den mesta tiden, men sedan när vattnet tog slut och några spelare lämnade laget bodde alla i lägenheten. Sista veckan var vi tvungna att lämna lägenheten och då fick vi alla bo i klubbstugan. Det var en plats långt från allting, även affärer. Så inga ville vara där särskilt länge, berättat Pedro Farina.

Annons

De aktuella spelarna har blandade erfarenheter från Slätthög och spel i småländska division fyra.

”Jag skulle bara rekommendera det som en erfarenhet för att lära mer om en annan kultur, men för att få ett proffskontrakt skulle jag inte rekommendera det.”
Rafael Witt

– Jag tror att alla har sin egen erfarenhet. Jag tyckte att det var bra, även om det inte gav så mycket som jag hade förväntat mig, säger Daniel Lotti.

Pedro Farina tycker att människorna som han mötte var öppna och tillmötesgående trots att de inte pratade portugisiska särskilt väl.

– Svensk fotboll är konkurrenskraftig även i division fyra. Det finns många spelare med hög potential. Men jag fick inte möjligheten som jag önskade att visa upp mig för större lag. Få matcher filmades och våra prestationer som lag var inte som jag hade förväntat mig, säger Pedro Farina.

Han har inte kontrakt med någon klubb idag, det har inte Rafael Witt heller. Förhoppningen är att den slumrande spelarmarknaden nu efter fotbolls-VM ska ta fart igen, när äventyret i Sverige inte gav några attraktiva klubbkontakter.

– Jag skulle bara rekommendera det som en erfarenhet för att lära mer om en annan kultur, men för att få ett proffskontrakt skulle jag inte rekommendera det, säger Rafael Witt.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons