Annons

Ska unika Uråsa offras – för vad?

Om vi för er beskriver ett område i Växjö med bebyggelse mestadels från 1800-talets mitt, en unik och oförändrad kulturmiljö, som till stor delar är har fått behålla sitt utseende och den utformning det fick när det planlades i mitten av förrförra seklet.
Debatt • Publicerad 6 december 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrik Karlsson och Johan Elm är kritisk till planerna på vindkraftverk i Uråsa.
Henrik Karlsson och Johan Elm är kritisk till planerna på vindkraftverk i Uråsa.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tänk er ett område som har fått utgöra bakgrund i böcker och som har ansetts så skyddsvärt att alla förändringar eller förbättringar som gjorts på områdets fastigheter noga har fått anpassas för att inte förändra eller fördärva områdets unika karaktär.

Om vi i nästa andetag säger att man i anslutning till detta område planerar att uppföra fem stycken 250 meter höga byggnader, som för överskådlig framtid skulle förstöra just den här unika kulturmiljön. Och att man i dessa byggnader skulle bedriva verksamhet som är så högljudd att man uppskattar att man på ett avstånd av 900 meter fortfarande har en ljudnivå på 40db. Denna verksamhet ämnar man bedriva dygnet runt.

Annons

De flesta som läser denna beskrivning ställer nog sig frågande till om det verkligen är möjligt att man överväger detta år 2020 i Växjö. Att man tillåter privata aktörer och vinstintressen förstöra unika miljöer och kulturlandskap är väl inget som sker längre. Den tiden har vi väl lagt bakom oss?

Men området som vi har beskrivit ovan ligger inte i Växjö tätort. Det är den lilla kyrkbyn Uråsa belägen söder om Växjö. Byggnaderna som man vill uppföra är inga höghus liknande Icon eller vattentornet utan vindkraftverk.

Uråsa är en så kallad radby, med det menas att boningshusen ligger på rad på ena sidan av en bygata med motsvarande ekonomibyggnader på andra sidan av gatan. Detta är unikt. Uråsa är en av få bevarade radbyar och har länge varit skyddad just av den anledningen.

Att i denna miljö vilja bygga vindkraftverk och göra det för ett fåtal markägares vinstintresse och med hjälp av en global energijätte är utan tvekan att betrakta som det närmaste rovdrift.

Låt vara att man gör sitt bästa för att dölja denna rovdrift genom att gömma sig bakom miljövinsten och spela på allas vår oro för klimatet och den påverkan vi människor har på det samma. Man vill säkert i sammanhanget påpeka att man tänker uppföra vindkraftverken på eller i anslutning till det fd flygfältet i Uråsa. Men flygfältet ligger i direkt anslutning till Uråsa by och vindkraftverken kan bli så höga som 250 meter. Betänk i sammanhanget att Icon i Växjö är 67 m högt.

Vid det här laget kan vi väl alla enas om att vi måste påbörja omställning till förnybar energi. Men att offra en hel by, en unik miljö och alla oss som dels valt att ta vid där föregående generationer lämnat av eller investerat både pengar och en stor del av vårt liv just för att vi vill bo och leva i Uråsa. För vad? För en utbetalning som kommer ta 30 till 40 år innan den ens täcker värdeminskningen på våra/era fastigheter?

Låt oss i stället komma med ett förslag. Både till företaget som driver projektet och till markägare som initierat det.

En av anledningarna att man verkar tycka att Uråsa är lämpligt att etablera sig i tycks vara tillgången till det gamla flygfältet. På flygfältet finns 67 800 kvadratmeter öppen yta och tillgång till lämplig infrastruktur. Om man i stället valde att satsa på en solcellspark på delar av området? Företaget som driver projektet verkar vad vi kan se också ha ett systerbolag som sysslar med solenergi. Eller ännu bättre, ni som driver på detta för att det skall generera avkastning till er, varför inte bilda ett aktiebolag och satsa tillsammans med ägaren av flygfältet på en egen anläggning för solenergi. Då kommer både miljön och era plånböcker att tacka er. Och allt detta utan att påverka boende, djurliv och kulturvärden i sin närmiljö.

Med detta sagt skulle vi vilja be er som läser, om ni någon gång reser riksväg 27 antingen söder eller norrut. Sväng in om Uråsa, det är bara någon minuts omväg. Kör igenom byn och se detta lilla samhälle som det ser ut i dag. Föreställ er fem stycken 250 meter höga vindkraftverk som skuggar solen som normalt skulle falla över vår skola och kyrka. Avgör sedan själv, är det här rätt plats att bygga vindkraftverk på.

Henrik Karlsson, Uråsa, Johan Elm, Uråsa

”Att i denna miljö vilja bygga vindkraftverk och göra det för ett fåtal markägares vinstintresse och med hjälp av en global energijätte är utan tvekan att betrakta som det närmaste rovdrift.”
Annons
Annons
Annons
Annons