Annons

Kraftiga åtgärder krävs mot ungdomsbrottsligheten

Moderaterna föreslår ett kraftfullt paket med åtgärder för att vända utvecklingen och komma tillrätta med den grova ungdomsbrottsligheten. Det skriver Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M).
Debatt • Publicerad 4 september 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M) presenetrar flera punkter av åtgärder som de menar ska vända utvecklingen och komma tillrätta med den grova ungdomsbrottsligheten.
Anna Tenje (M) och Oliver Rosengren (M) presenetrar flera punkter av åtgärder som de menar ska vända utvecklingen och komma tillrätta med den grova ungdomsbrottsligheten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brottsligheten kryper allt lägre ner i åldrarna. Nationell statistik visar att sedan Stefan Löfven blev statsminister har ungdomsrån ökat i Sverige med 125 procent. Växjö har under samma period, genom hårt arbete lyckats bryta den oroväckande trenden med växande otrygghet på Araby. Nu ser vi dock hur gänguppgörelser och andra händelser skapar oro och osäkerhet ute bland våra medborgare.

Barn rånar andra barn, 10-12-åringar som rekryteras av kriminella gäng och unga utsätts för förnedringsrån. Växjö är tyvärr inte befriat från grova ungdomsbrott. Det saknas ett antal viktiga verktyg som kräver att Socialdemokraterna tar sitt ansvar i regeringen och såväl skärper lagstiftningen som stärker polisen.

Annons

Ungdomar som grips för grova brott kan i värsta fall vara tillbaka på gatan redan samma dag. Det skadar inte bara människors tillit till rättssamhället utan bidrar också till att skötsamma invånare begränsas i sin vardag av otrygghet och misstro.

Moderaterna föreslår därför ett helt paket med åtgärder för att vända utvecklingen och komma tillrätta med denna grova ungdomsbrottslighet. Det handlar om att:

• Brottsligheten bland omyndiga har ökat kraftigt. Kriminella gäng ska inte tillåtas utnyttja unga för att minska riskerna att straffas. Sänkt straffmyndighetsålder från dagens 15 år bör därför utredas och ungdomsrabatten på straff för myndiga personer behöver tas bort. Den som är vuxen och begår ett brott ska behandlas som vuxen av rättsväsendet.

• Socialtjänstens uppdrag att prioritera det förebyggande arbetet ska förtydligas i socialtjänstlagen. Växjös goda exempel med tidiga insatser behövs i hela landet. Sekretesshinder mellan polis och socialtjänst måste tas bort, i syfte att lösa brott och hjälpa unga hitta rätt.

• Ett nationellt no entry-program för unga i riskzonen bör inrättas, där föräldrar, skola och berörda myndigheter arbetar tillsammans för att stoppa en kriminell karriär.

• Åklagare bör få möjlighet att fatta beslut om omedelbart omhändertagande, likt socialtjänstens LVU, vid brottslighet. Möjligheten till LVU i hemmet ska kraftigt begränsas och ska enbart användas i undantagsfall. SiS-institutioner behöver högre kvalitet och ökad säkerhet.

• Staten ska helt ta över ansvaret för unga personer som är grovt kriminella och inrätta en särskild enhet inom Kriminalvården för denna grupp. Häktning av unga lagöverträdare ska ske i fler fall än i dag – då det rör sig om allvarliga brott eller risk för återfall. Fler särskilda ungdomshäkten inrättas och vara anpassade efter ungas behov och ge möjlighet att studera.

Vi har stor tillit den enskilde individens förmåga och en tydlig målsättning om att samhällets skyddsnät måste vara så effektivt att unga fångas upp i mycket tidigare skede. Genom att ligga ett steg före och inte ett steg efter skapar vi tillsammans förutsättningarna att pressa tillbaka ungdomsbrottsligheten. För att klara det behövs en handlingskraftig regering som vidtar nödvändiga åtgärder. Växjö ska vara tryggt.

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Annons
Annons
Annons
Annons