Annons

Skärpta lokala råd införs i Kronoberg: ”Ska vara orolig om vi inte får det här att vända”

Efter att de lokala allmänna råden infördes i Kronoberg har Region Kronoberg nu förtydligat att råden bör följas med tanke på den ökade smittspridningen i länet.
– Man ska vara orolig om vi inte får det här att vända, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.
Kronoberg • Publicerad 5 november 2020 • Uppdaterad 10 november 2020
Nu införs lokala allmänna råd i Kronoberg meddelade smittskyddsläkaren Christian Blomkvist på torsdagens presskonferens.
Nu införs lokala allmänna råd i Kronoberg meddelade smittskyddsläkaren Christian Blomkvist på torsdagens presskonferens.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Efter att Folkhälsomyndigheten haft samråd med Region Kronoberg och länsstyrelsen i Kronoberg fattades under torsdagen beslutet om att de lokala allmänna råden skulle införas i länet.

De lokala råden ska användas för att förhindra smittspridningen i samhället. De riktade insatserna ska begränsa lokala utbrott av covid-19. Råden i Kronobergs län kommer att gälla i tre veckor framöver.

Annons

– Det bästa hade varit att slippa införa de här lokala allmänna råden i Kronoberg. Men när vi ser att trenden fortsätter med att allt fler blir smittade och fler som behöver söka sjukvård så kände vi att det här måste till för att bryta trenden, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

Här saknas innehåll

Fakta

Lokala allmänna råd i Kronoberg

Här följer de skärpa råden som Folkhälsomyndigheten har utlyst i samråd med Region Kronoberg.

• Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

• Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga

• Alla verksamheter i Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden.

• Alla arbetsgivare Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden.

Källa: 1177, Region Kronoberg och Folkhälsomyndigheten.

Sedan tidigare har bland annat grannregionerna Hallands län, Jönköpings län och Skåne infört lokala råd.

Vad hoppas ni att de nya råden ska resultera i?

– Vi hoppas se att det vänder och att det här förhoppningsvis planar ut. Vi alla måste hjälpas åt för att komma dit, säger Christian Blomkvist.

Region Kronoberg flaggade redan för två veckor sedan om att lokala allmänna råd kunde bli aktuella om smittspridningen fortsatte att öka.

Varför infördes råden inte tidigare?

– Det är svårt att säga när det är rätt tidpunkt att införa de här råden. Vi såg ett högre tryck på sjukvården, fler som blev sjuka och ett ökat antal avlidna. Vi märkte att det inte var en tillfällig uppgång och att det inte vänder, därför bestämdes det i dag att de lokala allmänna råden skulle införas.

Behöver allmänheten vara orolig?

– Jag tycker man ska vara orolig om vi inte får det här att vända. Då kommer det bli mer bekymmersamt.

I samband med beslutet om skärpta allmänna råd beslutade Länsstyrelsen i Kronoberg att återta förbudet mot sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten om de samlar fler än femtio personer.

Annons

– Det här beslutet är ytterligare en åtgärd för att hindra pandemins spridning i vårt län. Jag vet och beklagar verkligen att flera verksamheter och branscher drabbas men beslutet är nödvändigt i det läge som råder nu, förklarade landshövding Maria Arnholm.

Landshövding Maria Arnholm förklarade att Kronoberg ska återgå till femtio personer under sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten.
Landshövding Maria Arnholm förklarade att Kronoberg ska återgå till femtio personer under sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Sedan i oktober är sjukhusvården i stabsläge med anledning av antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat. Platsläget på sjukhusen har blivit ansträngt med överbeläggningar på många avdelningar.

Hur mår personalen på sjukhuset?

– Jag tror att många känner sig uppgivna och de har haft det tufft. Många känner sig trötta och vården behöver att vi gemensamt tar ansvar så att vi inte får en våg till på sjukhus. Det kan bli en tuff jul för många, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) pratade om vikten av att varje person tar sitt ansvar för att stoppa smittspridningen i samhället.
Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) pratade om vikten av att varje person tar sitt ansvar för att stoppa smittspridningen i samhället.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Sedan i måndags har 247 länsbor testats positivt för covid-19 och i hittills den här veckan har det rapporterats om tio dödsfalls. Hittills under veckan har Region Kronoberg rapporterat tio dödsfall i covid-19.

Antalet covidpatienter som sjukhusvårdas har de senaste veckorna gått upp. För första gången på fyra månader överskrider nu antalet 20, på torsdagsförmiddagen vårdades 23 covidpatienter på länets sjukhus.

Dessutom har antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus gått upp. För första gången på fyra månader har antalet överskridit 20 patienter.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons