Annons

Växjö satsar på öppna landskap – något som sågas av forskningen

Kontor med kontorslandskap kom till för flera år sedan, många gånger för att spara kontorsyta. Under senare år har det skett forskning på området. Den har kommit fram till att kontorslandskap är skadligt för huvuddelen av de som jobbar i sådana kontor.
Insändare • Publicerad 30 maj 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Öppna kontorslandskap är inte Växjö kommun borde satsa på, anser Stig Langner.
Öppna kontorslandskap är inte Växjö kommun borde satsa på, anser Stig Langner.Foto: Ruud, Vidar

Forskningen visar att sjukfrånvaro med lång rehabilitering ökar markant. Här följer en rad rubriker från artiklar som är uppbyggda kring forskningen, och som alla är sökbara på internet:

”Vi mår sämst i öppna landskap”

Annons

”Enig forskarkår sågar öppna kontorslandskap”

”Ökade sjukskrivningar med kontorslandskap”

”Forskare sågar de öppna kontorslandskapen”

”De billiga kontorslandskapen kommer att stå oss dyrt”

I de fall man, trots forskningen, väljer att placera personal i kontorslandskap pekar forskarna på att kontorsytan måste användas så det går att skapa egna rum för dem som inte klarar av att jobba i kontorslandskap. Det bör finnas ett antal rum där anställda har möjlighet att jobba fritt från störningsmoment. Kontor där anställda inte har någon fast arbetsplats sågas också av genomförd forskning.

Enligt en artikel i Smålandsposten ska det nya kommunkontoret att omfatta 13 700 kvadratmeter bruttoyta. Nuvarande kommunkontor omfattar cirka 22 000 bruttoyta exklusive nya entrén. Förutom nuvarande kommunhus hyrs ytterligare lokaler för verksamheten.

Vid kommunfullmäktigemöte den 17 april ställdes samma fråga tre gånger till Per Schöldberg (C): ”Hur många av nämnda 600 kommunanställda får plats i nya kommunkontoret”?

Per Schöldberg svarade: ”Alla kommer inte att jobba samtidigt”, alternativt ”tillräckligt”. Per Schöldbergs svar kan tolkas som att han inte vet, eller tycker frågan var obekväm. Det råder inget tvivel om att nya kommunhuset kommer ha mindre kontorsyta än det nuvarande. Ytterligare lokaler måste hyras med ökad hyreskostnad som resultat.

Det är hög tid för personalansvariga, anställda, arbetstagarorganisationer, skyddsombud och övriga verksamma i nuvarande kommunkontor att sätta sig in i vad en flytt av nuvarande verksamhet till ett kontorslandskap på 13 700 kvadratmeter skulle innebära. Som en expanderande kommun behöver Växjö ett kontor som klarar behov som uppstår när kommunen växer. Att placera människor i skadlig kontorsmiljö borde inte vara möjligt av hälsoskäl.

Renovera och bygg om nuvarande kommunhus så att det fyller dagens behov. Det har bollats med kostnader upp och ned. Glöm dem, anställdas hälsa kan inte prissättas.

Annons

Det är uppenbart att arkitektbyrån inte har redovisat aktuell forskning om konsekvenser att ta hänsyn till vid val av kontorslandskap. Ansvariga för dagens situation kan väl inte med öppna ögon riskera anställdas hälsa. Det kommer stå alla dyrt i ett långt perspektiv. Kanske tills ett nytt kommunkontor blir byggt.

Stig Langner, skattskriven i Växjö sedan 1942

Annons
Annons
Annons
Annons