Annons

Flyktingläger ur två helt olika perspektiv

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot för Kronoberg, har med delar av utskottet besökt läger i Grekland. Glädjande är att ledamöter besöker dem. Hennes beskrivning av lägren skiljer sig flagrant från flyktingarnas och medias.
Insändare • Publicerad 31 januari 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från flyktinglägret i Moria på den grekiska ön Lesbos.
Bild från flyktinglägret i Moria på den grekiska ön Lesbos.Foto: Karl-Magnus Lundvall

I SR Kronoberg, den 13 januari, hörde jag Katarina Brännströms positiva reflektion från besöket. Hennes och de andra ledamöternas påhälsning var sannolikt grundligt planerad. Lägret torde vara väl utvalt av grekerna. Larmrapporter kommer från grekiska myndigheter och från dem som förvarats i lägren, detta tycks till fullo vara passé för Brännström.

Olikheter mellan politikers besök och medias är att de senare kommer oanmälda. Medias bild och berättelser är mer uppriktiga än Brännströms affektion efter studieresan. Hon har besökt baracker, media tältläger där möjlighet till att sköta hygien är undermålig.

Annons

I februari 2019 besöktes förvaret (ett fängelselikt boende för asylsökande innan deportation) i Märsta av Katarina Brännström och andra moderater. De prisade de goda förhållandena och personalens arbetsinsats. Bilder på sociala medier lades upp med entusiastiska kommentarer kring förvaret. Ingen kontakt med förvarstagna tycks ha ägt rum. M:s besök var planerat.

Mina erfarenheter av förvar är andra än Katarina Brännströms beroende på att jag som privatperson besöker medmänniskor på ”allmänt sätt”, i ett sjaskigt besöksrum i Åstorp. Jag kontaktade en M-politiker från Växjö och bjöd in till besök i förvar utifrån ett ”gängse sätt”. Hen avböjde. Andra politiker besöker förvarstagna.

Intrycken Katarina Brännström beskriver är säkert ”sanna” utifrån hennes pålysta besök och erfarenheterna från dem. De är väl planlagda, därmed skiljer de sig mot verkligheten. Intressant vore om vi finge veta under vilka premisser hennes studiebesök skett. Hur de var organiserade?

Jonas Aronsson

Annons
Annons
Annons
Annons