Lakers vändning – ett styrkebesked

Växjö Lakers vände ett 1–3-underläge till seger med 4–3 efter straffar hemma mot Brynäs inför 4 475 åskådare i Vida Arena. Det var ett styrkebesked med tanke på att Lakers är kraftigt decimerat för tillfället.
växjö • Publicerad 21 december 2017
Jubel i Växjö Lakers sedan Erik Josefsson gjort 1-0 redan efter 47 sekunders spel.Foto: Lena Gunnarsson

Växjö gjorde 1–0 redan efter 47 sekunders spel. Erik Josefsson drog till från strax innanför offensiva blå och pucken satt i nätet bakom David Rautio.

Efter den smakstarten var det väldigt mycket Lakers. Brynäs hade svårt att få ordning på sitt spel och det krävdes ett powerplay för att gästerna skulle kunna kvittera.

Matchuret hade tickat fram till 8,16 när Kevin Clark pricksköt 1–1 i Viktor Fasths vänstra kryss.

Lika PP-effektivt var inte hemmalaget under två numerära överlägen under första periodens andra hälft. 1–1 stod sig därmed perioden ut.

Men när Brynäs tidigt i andra perioden fick spela fem mot tre blev det mål. Jesper Jensens skott letade sig in mellan Viktor Fasth och Växjömålvaktens främre stolpe. Tid för 1–2-målet, som alltså Fasth inte borde släppt in, var 1,22.

Brynäs Drew Miller kom sedan smygande i en andravåg och satte 1–3. Tid: 12,11.

Men att Växjö är seriens bästa lag i powerplay visade hemmalaget när Brendan Shinnimin avslutade ett mönsteranfall för 2–3 efter 13,05. Så dags hade för övrigt Luleå gjort ett målvaksbyte. Ut med Rautio och in med Linus Fernström.

Om Växjö var lite bättre i första perioden så var det Brynäs som agerade mest kontrollerat i mittperioden.

Under tredje perioden tvingades två Växjöspelare lämna isen efter smällar. Först Shinnimin och sedan Pontus Netterberg. Med tanke på att Lakers redan inför matchen hade Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonen på skadelistan var det dåliga nyheter för hemmafansen.

Netterberg kom visserligen tillbaka i spel efter behandling, men tar man hänsyn även till avstängda och JVM-upptagna spelare saknade Lakers nio (!) man under slutskedet av Brynäs-matchen.

Det hindrade dock inte hemmalaget från att kvittera. Andrew Calof jobbade in 3–3-pucken efter 9,39.

Två sena Växjöutvisningar satte sedan Lakers under väldig press, men tack vare tur och skicklighet lyckades Viktor Fasth & Co freda sin kasse.

Under förlängningen var både Liam Reddox och lånet Pontus Holmberg nära att avgöra. Även Brynäs hade dock fina lägen framför storspelande Viktor Fasth.

I straffläggningen var det bara Lakers Andrew Calof som lyckades gör mål. Därmed hamnade bonuspoängen hos ett tappert kämpande Växjö Lakers.