Annons

Det lönar sig inte att arbeta när pensionen blir så låg

Det är förnedrande att när jag går i pension om något år, efter 48 års arbete, varav 44 år inom sjukvården, så får jag 12 800 kronor efter skatt i pension. Det lönar sig inte att arbeta.
Insändare • Publicerad 8 juli 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag har betalat miljontals kronor i skatt under åren, tjänat samhället, slitit ut kroppen och tacken för det är en oacceptabel löjlig månadspeng som inte täcker kostnaderna. Av vilken anledning skulle jag plötslig få bara 46 procent av lönen?

Ett orange kuvert från pensionsmyndigheten ger  information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter.
 Men vad gör man om pensionen blir för låg?
Ett orange kuvert från pensionsmyndigheten ger information om pension och underlag för beräkning av pensionsrätter. Men vad gör man om pensionen blir för låg?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag förstår inte hur beslutsfattare kan mena att man skall kunna leva på den summan, då boendekostnaden, maten, drivmedel, telefoni, internet kostar lika mycket som tidigare. För de flesta kommer med tiden krämporna och kostnaden för sjukvård, mediciner och tandvård.

Annons

Drömmen att man skall kunna resa när man har tid och unna sig restaurangbesök, gå på teater, konserter och så vidare är som bortblåsta, men oron och ångesten inför pensioneringen har börjat. Samtidigt blir jag rent ut sagt ”förb…n…d” att bli lurad på det här sättet och att det accepteras av många blivande pensionärer och PRO.

”Det är en rättighet att när man har tjänat samhället under så många år så ska man kunna leva på pensionen.”

Man kan inte ta för givet att alla har råd att pensionsspara. Det är en rättighet att när man har tjänat samhället under så många år så ska man kunna leva på pensionen. Garantipensionen måste höjas rejält när man har jobbat mer än 40 år!

Det går inte att leva på 12 800 kr i dagens samhälle ! Saknar politiker matematiska kunskaper? Jag vill se hur beslutsfattande politiker gör en månadsbudget där boendekostnaden är ca 8 000 kr per månad, hur 12 800 kr skall räcka till mat, hygien, telefoni och internet, sjukvård, kläder, bil, drivmedel, försäkring och så vidare.

Det är inte konstigt att tandhälsan på äldre har blivit sämre, då de inte har råd att gå hos tandläkare. Det finns även pensionärer som inte hämtar ut sina mediciner på grund av kostnaderna.

Det jag inte förstår är varför pensionärsorganisationer och blivande pensionärer finner sig i detta och accepterar att få ut bara 46–50 procent av lönen. Nu har några visserligen opponerat sig i media, och börjat uppmärksammas, men det händer inget.

Om man skulle acceptera 50 procent av lönen i pension, då måste vi, blivande pensionärer, kräva pensionärslegitimation som ger automatisk avdrag med 50 procent i kassan när man handlar mat, eller när man tankar, och så vidare. Sjukvården bör vara gratis för pensionärer som exempelvis i Spanien, samt gratis kollektivtrafik. Då kan man kanske klara sig på 12 800 kr i månaden.

Eller vill politikerna att pensionärerna skall flytta till Portugal eller andra länder med låg skatt, eller ska vi sitta framför affärer och tigga?

Arg blivande pensionär

Annons
Annons
Annons
Annons