Annons

30-tal tjänster bort

Det blir minst ett 30-tal färre tjänster inom skola och barnomsorg i Älmhult. Trots nya miljoner i budget. Och politikerna har svängt om tidigare öronmärkta pengar till Montessori och Internationella.
Älmhult • Publicerad 1 mars 2012
Foto: 

I går klubbade utbildningsnämnden sin så kallade internbudget och det står nu klart att det blir uppsägningar av personal, trots tio nya miljoner från kommunstyrelsen.

Sju tjänster försvinner från Älmhults förskoleverksamhet.

Annons

-Men inom förskolan blir det inga uppsägningar och den här förändringen är redan genomförd i stort sett, förklarar Bodil Hansen (M), utbildningsnämndens ordförande.

Det så kallade nyckeltalet inom förskolan ändras också genom att det blir fler barn per vuxen, från i genomsnitt 5,4 barn till 5,6 barn per vuxen.

När det gäller grundskolan tvingas man till uppsägningar. Här har mbl-förhandlingar inletts; exakt hur många som får sluta är inte helt klart men det handlar om 20 till 28 helårsarbetare.

-Och det gäller alla yrkeskategorier inom grundskolan, det kan vara allt från vaktmästare och administrativ personal till lärare, fortsätter Bodil Hansen.

Enligt grundskolechef Ann-Christin Stierna kommer uppsägningarna att påverka skolans kvalitet.

-Jag är djupt oroad, helt klart. Även om jag vet att pedagogerna gör sitt yttersta. Jag är också rädd att vi kommer att tappa lärare som söker sig härifrån.

Politikerna i utbildningsnämnden gjorde också en svängning när det gäller tidigare öronmärkta extrapengar.

Vid utbildningsnämndens utskott fördelades 1,7 miljoner för certifiering av Internationella skolan, en miljon för auktorisation av Montessoriskolan samt 1,5 miljon i så kallat småskalighetstillägg för att ge små skolor med färre elever tillskott. Dessa pengar ligger nu sammanslagna i en pott på 4,2 miljoner, kallad budgetpott.

-Vi vill titta lite mer på hur vi vill använda dessa pengar, säger Bodil Hansen.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons