Annons

75 jobb bort i Älmhult

75 personer sägs upp på Myresjökök. Det är betydligt färre än de som tidigare varslats. Måleriverksamheten kommer att bli kvar i Älmhult.
Älmhult • Publicerad 15 december 2010

De första beskeden om Nobiakoncernens planer kom för ett halvår sedan. En utredning skulle undersöka en möjlig flytt av montering och distribution från fabriken i Älmhult till Tidaholm. Ett par månader senare var utredningen klart och hotet blev verklighet. 100 personer skulle få lämna sina jobb. Under onsdagen sades de drabbade upp av Myresjökök. Men antalet uppsägningar stannade vid 75 personer.

– Vi har lyckats banta det något. En del har slutat själva och en del har vi kunnat låta få andra jobb och tjänster. Bland de här 75 kommer också en handfull att flytta med till Tidaholm, säger Ingemar Tärnskär, vd på Myresjökök.

Annons

Var det här så bra det kunde bli?

– Mitt jobb är inte alltid kul och arbetsuppgifterna tillhör inte de roligaste. Det kan alltid bli bättre, men vi har försökt göra vad vi kan för att hantera vår personal och facket på bästa sätt. Det finns säkert folk som har synpunkter på att det skulle kunna göras bättre, men då får man försöka hjälpa till att göra det bättre också, säger Ingemar Tärnskär.

Diskussionerna mellan företagsledningen och GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, har varit tuffa. Huvudstriden har handlat om turordningsreglerna. Eftersom måleriverksamheten skulle bli kvar i Älmhult ville företagsledningen se en "önsketurordningslista". Hade man följt principen "sist in först ut" hade man även tvingats flytta måleriet enligt företagsledningen. Facket gjorde motstånd.

– Det vi måste försöka få till är att ha en bra kompetens så att vi verkligen kan fortsätta satsa på måleriet som vi väljer att ha kvar. Det är klart att vi har olika uppfattning om saker och ting där. Nu har vi kommit till en lösning som vi tycker är bra, men som inte facket kanske tycker är lika bra, säger Ingemar Tärnskär.

Kan måleriet flyttas i framtiden?

– Det är upp till den duktiga personal vi har att klara av den tuffa konkurrensen. Det finns inget givet i dag. Man måste stå på tå och fortsätta vara duktiga.

I mars nästa år kommer de första anställda att lämna sina jobb på Myresjökök. Sedan kommer fler och fler lämna fram tills de sista uppsägningstiderna går ut till sommaren. Flytten innebär också att ett 50-tal nya tjänster vid fabriken i Tidaholm. Marknads- och försäljningsorganisationen i Älmhult påverkas inte av produktionsflytten.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons