Annons

Aggressiv brukare orsakade kaos på boende

Brukaren blev allt aggressivare och otryggheten ökade på boendet. Situationen eskalerade och jourläkare kallades upprepade gånger till platsen, men dröjde mer än ett halvt dygn. Personalen fick ta skydd i väntan på undsättning.
Arbetsmiljöverket kräver nu en utredning.
Älmhult • Publicerad 23 juli 2012

Den demenssjuka mannen flyttade in på ett av kommunens boenden i juni i år. Personalen noterade genast att personen var orolig och bitvis aggressiv. Extra­­­personal sattes in från dag två, skriver kommunen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

I anmälan beskrivs hur både boende och personal på boendet upplevde en ökad otrygghet. De boende började låsa in sig både dagtid och nattetid. En ny handlingsplan författades.

Annons

Klockan tre på natten den 1 juli eskalerade mannens beteende. Han slog sönder porslin och bord och stolar. Nattpersonalen tvingades låsa in sig. Sjuksköterskan kallade flera gånger på polis och läkare, men inget hände. Personen gav sig då ut på en hårt trafikerad väg i närheten, samt gick rakt in i privatbostäder och försökte ta sig in i bilar.

Senare under dagen kontaktades både socialchef och medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Personalen ökade kontinuerligt mannens medicinering utan att det gav någon effekt.

– Vi kan inte göra så mycket mer än att medicinera. Vi kan inte tvinga personen till något den inte vill. Då krävs att en läkare skriver ut ett vårdintyg. Om en person ger sig ut kan vi egentligen bara följa efter, säger kommunens äldreomsorgschef Carina Elmefall.

Klockan 16.30 hade personalen fortfarande inte lyckats bryta beteendet. Jourläkaren kom slutligen till platsen. Mannen försökte då slå både jourläkaren och sjuksköterskan, vilka tvingades söka skydd på ett kontor. Det är först nu som jourläkaren skriver ut vårdintyget.

Klockan 20.15 kommer polisen till platsen och ger handräckning.

Varför dröjde jourläkarna så länge?

– Jag kan inte svara på det. Du får fråga dem, säger Elmefall.

Smålandsposten har sökt Filippa Hummer, medicinskt ledningsansvarig på jourläkarna i Ljungby, utan framgång.

Har situationen förbättrats för de boende och personalen?

– Ja, det kan man säga. Geropsyk, som är experter på detta, är inkopplade. Vi är givetvis ute hos vår personal och ser till dem också. Boendet är fortfarande extra bemannat.

Annons

Hade den eskalerande situationen kunnat undvikas om en läkare dykt upp snabbare?

– Det kan man alltid spekulera i. Men den här situationen är absolut inte vanlig, säger enhetschefen på boendet.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som nu kräver en utredning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons