Annons

Allt tyngre för handelsboden i Häradsbäck

Utan hjälp kan handelsboden i Häradsbäck tvingas stänga butiken. Men länsstyrelsen ställer sig mycket tveksam till en fjärde omgång bidrag, och kommunen tvekar om ökad hjälp till hemkörningen.
Älmhult • Publicerad 29 oktober 2012
Hjälp från länsstyrelsen eller kommunen är helt nödvändig, menar Elisabeth Gunnarsson
Hjälp från länsstyrelsen eller kommunen är helt nödvändig, menar Elisabeth GunnarssonFoto: Johan Kristensson
Handelsboden har det tungt ekonomiskt.
Handelsboden har det tungt ekonomiskt.Foto: John Sahlin

Handelsboden i Häradsbäck går på knäna. För en dryg månad sedan vädjade Härlunda intresseförening till kommunen och länsstyrelsen om ytterligare ekonomisk hjälp. Föreningen föreslog även att kommunen betalar en ”servicepunkt” i anslutning till boden, där Häradsbäckborna skulle kunna komma åt bland annat arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Länsstyrelsen slår fast att syftet med servicebidraget är att lösa tillfälliga problem för en verksamhet som i övrigt klarar sig på egen hand. Men Handelsboden har redan fått ett sådant bidrag vid tre tillfällen, vilket gör det allt svårare att hävda att problemet är tillfälligt.

Annons

Och kommunen ställer sig också tveksam. Samhällsplaneraren Paul Robertsson slår i ett yttrande fast att kommunen inte kan gå in med extra resurser om inte butiken kan visa att den har en plan för att så småningom klara sig själv.

Inte heller servicepunkten är aktuell just nu. Utredningar pågår både om lokal service i kommunen och om framtidens turistinformation. Innan det arbetet är klart kan en servicepunkt i Häradsbäck inte bli aktuell.

Enligt butikschefen Elisabet Gunnarsson är hjälp från länsstyrelsen och kommunen helt avgörande för butikens framtid.

– Ja, annars kan vi få lägga ned. Vi klarar av att betala räkningarna, men vi har ingen som helst buffert och arbetar just nu på kredit från banken.

Kommer ni att kunna gå runt på egen hand i framtiden?

– Jag vill helst inte låta gnällig, men det hänger ju på att folk handlar mer.

Och just nu handlar de inte tillräckligt för att butiken ska gå runt?

– Nej.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons