Annons

Älmhults kommun mer sjuka är grannarna

Älmhults kommun har mer sjukfrånvaro är grannarna Ljungby och Osby. Personalutskottets ordförande Bo Bergsjö (L) erkänner brister och menar att man måste se över trivseln på arbetsplatsen.
– Då kan man få ner siffrorna, säger han.
Älmhult • Publicerad 23 april 2019

Sjukskrivningar bland anställda under 29 år ökar för kommunalt anställda, något som Smålandsposten tidigare rapporterat om. Kvinnor är samtidigt mer sjuka än män och sjukskrivningarna ser inte ut att minska avsevärt. Så vad vill personalutskottets ordförande göra åt saken? Alliansens och Liberalernas Bo Bergsjö är oroad.

– Sjukskrivningssituationen är bekymrande och naturligtvis inte bra. Det som bekymrar mig mest är att jag upplever att Älmhult ligger högt i relation till grannkommunerna. Det i sig menar jag är anledning nog till att vi måste ta reda på varför vi ligger som vi gör.

Annons

Och Bo Bergsjö har rätt. Osby kommun har en generell sjukfrånvaro på 4,9 procent, vilken är en sänkning från 5,5 föregående år. I Älmhult ligger motsvarande siffra på 6,7 procent (se grafik ovan).

När det gäller unga anställda under 29 år är siffran 3 procent i Osby kommun, 6,6 procent i Ljungby och drygt 7 i Älmhult.

Men det är inte bara jämförbart med andra kommuner Bo Bergsjö menar att siffrorna är problematiska. Det finns också ett ekonomiskt incitament att få ner frånvaron. Sjukskrivningarna kostade kommunen 13 miljoner förra året.

– Men jag tror den är högre. Vi har personalkostnader på ungefär 700 miljoner. En procents frånvaro blir då sju miljoner kronor, säger han.

Men Bergsjö framhåller även det personliga lidandet för den som blir sjuk och inte kan arbeta. Trivseln måste vara på plats.

– Det viktigaste är att en arbetsplats upplevs trivsam och bra ... och rätt bemannad.

Bo Bergsjö är ordförande i personalutskottet.
Bo Bergsjö är ordförande i personalutskottet.Foto: Karl-Magnus Lundvall

Är till exempel äldrevården rätt bemannad?

– Det är svårt att säga då det är en kombination mellan bemanning, ledarskap och trivsel. Men vi kan konstatera att vi ligger sämre än grannkommunerna och sjukskrivningssifforna är ganska höga. Sen finns det en livsstilsfaktor som vi som arbetsgivare inte kan påverka. Men ja, vi måste få ner siffrorna.

Konkret, vad ska göras?

– Vi måste jobba med att chefskapet är bra och relationerna är bra mellan medarbetarna. Sen ska vi se till att vi har en bra arbetsbelastning. Men det är en komplex fråga. Samtidigt vet man att där folk trivs blir effektiviteten hög och sjukskrivningarna låga. De här siffrorna är ett tecken på att vi har brister.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons