Annons

Älmhultsskolor hade flest betygslösa nior i länet

Förra läsåret hade Gemö-Linnéskolan högst andel betygslösa nior i hela länet. Inte långt därefter hamnade ytterligare två Älmhultsskolor.
– Något annat än noll procent är ett misslyckande, säger Lars Uddbeck, kvalitetsutvecklare på utbildningsförvaltningen.
Älmhult • Publicerad 13 december 2010
Gemö-Linnéskolan placerar sig i botten med länets högsta andel betygslösa nior. Enligt rektorn Göran Johansson ligger en stor grupp nyanlända elever bakom statistiken.
Gemö-Linnéskolan placerar sig i botten med länets högsta andel betygslösa nior. Enligt rektorn Göran Johansson ligger en stor grupp nyanlända elever bakom statistiken.Foto: Marek Stefaniak
Av länets 26 kommunala skolor återfinns tre Älmhultsskolor i botten när det gäller andel nior utan betyg i samtliga ämnen.
Av länets 26 kommunala skolor återfinns tre Älmhultsskolor i botten när det gäller andel nior utan betyg i samtliga ämnen.Foto: Marek Stefaniak

Bland länets 26 kommunala högstadieskolor placerar sig Gemö-Linnéskolans avgångselever relativt högt. Både när det gäller medelbetyg och andel elever som uppnått målen i alla ämnen. Det visar ny statistik från Skolverket.

Men siffrorna visar också att skolan förra läsåret hade länets högsta andel nior som saknade betyg i samtliga ämnen. Totalt rör det sig om 4,3 procent, vilket kan jämföras med länets genomsnittliga 1 procent.

Annons

Näst flest betygslösa nior i Kronoberg hade Arabyskolan i Växjö. Därefter kom Klöxhultsskolan och Diö skola i Älmhults kommun. Båda skolorna hade nära 3 procent nior som blev helt utan betyg.

– Något annat än noll procent är ett misslyckande. Detta aktualiserar frågan om vi behöver bli bättre på tidiga stödinsatser, men även om vi kan bli bättre på att hjälpa eleverna att höja sina betyg mot slutet av skolgången, säger Lars Uddbeck, kvalitetsutvecklare på utbildningsförvaltningen i Älmhult.

Han vill inte spekulera i den exakta orsaken till den föga smickrande statistiken.

– Men detta blir naturligtvis en viktig fråga att ta tag i för utbildningsnämnden och de enskilda rektorerna, säger Lars Uddbeck.

Göran Johansson, rektor för årskurs 6-9 på Gemö-Linnéskolan, påpekar att det endast rör sig om en handfull elever som blev utan betyg. Som förklaring nämner han att skolan förra läsåret hade många nyanlända elever.

– Många har kommit till Sverige som 16-åringar och haft problem med språket. Sådana förutsättningar gör det naturligtvis svårt att klara av något ämne, säger Göran Johansson.

Rektorn tror inte att bristande stödåtgärder ligger bakom siffrorna.

– Elevernas prestationer har uppmärksammats i ett relativt tidigt skede. Det här var en tillfällig dipp och jag är säker på att det inte kommer att se ut så här nästa gång, säger Göran Johansson.

Charlotte Ingvarsson blev rektor på Klöxhultsskolan så sent som i höstas. Därför vill hon sätta sig in i materialet innan hon kommenterar uppgifterna om ovanligt många betygslösa nior. Men en sak kan Charlotte Ingvarsson slå fast redan i nuläget.

– Vad jag vet hade vi inga nyanlända elever förra läsåret, så det kan nog inte vara förklaringen, säger hon.

Smålandsposten har inte lyckats nå rektorn på Diö skola för en kommentar.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons