Annons

Anställd slagen i ansiktet – slog tillbaka

Den anställde fick en smäll i ansiktet av en av de boende och reagerade med att slå tillbaka. Händelsen har nu rapporterats enligt lex Sarah.
Älmhult • Publicerad 13 december 2011

Det var sen lördag kväll på ett av kommunens gruppboenden och en i personalen satt på huk framför en av brukarna. Plötsligt fick den anställde ett slag i ansiktet – varpå denne enligt brukaren återgäldade smockan. Den anställde menar dock att den enbart reflexmässigt slagit till brukarens hand.

– Det inträffade är anmält enligt lex Sarah. Vi får se vad utredningen kommer fram till. Är det ett allvarligt missförhållande så anmäler vi det till Socialstyrelsen, säger Perarne Petersson, områdeschef inom socialförvaltningen och den som leder utredningen.

Annons

Han vet inte hur den boende mår idag och vill inte uttala sig om den anställdes förklaring till händelsen.

På måndagen efter helgen var brukaren ledsen och berättade om slaget i ansiktet. Det dröjde dock till på tisdagen innan Perarne Petersson och enhetschefen för gruppboenden Katarina Grundahl informerades om incidenten. Men den anställde hade redan på lördagskvällen ringt till kollegor för att berätta om det inträffade, enligt Grundahl.

– Det finns omständigheter som gör att jag inte fått reda på händelsen tidigare. Vilka de är vill jag inte kommentera, säger enhetschefen.

I vanliga fall rapporterar personalen själv om missförhållanden, men i det här fallet är det Perarne Petersson som står bakom rapporten.

Den anställde arbetar inte kvar på det aktuella boendet, men inte beroende på det inträffade, meddelar Katarina Grundahl.

Händelsen kan komma att polisanmälas, beroende på vad som kommer fram i utredningen. I nuläget finns dock ingen sådan anmälan.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons