Annons

Applåder för positivt resultat

För första gången på många år går utbildningsnämnden mot ett positivt resultat. Därmed har nämnden vänt ett prognostiserat underskott på 18 miljoner kronor.
Älmhult • Publicerad 19 december 2013

En spontan applåd utbröt på utbildningsnämndens sammanträde när ekonomen Paul Jönsson presenterade de nya siffrorna.

För egen maskin har nämnden kapat 14 miljoner kronor av det underskott på 18 miljoner kronor som prognosen visade i våras. Men efter att ha tilldelas nästan sex miljoner i tilläggsanslag går man nu mot två miljoner plus på sista raden.

Annons

– Det har väl inte hänt på de senaste tre fyra åren, sa Paul Jönsson som menar att de gröna siffrorna är ett resultat av bättre uppföljning, personalminskningar, indragna pedagogiska måltider, ny skolorganisation och ett hårt arbete ute på de olika enheterna.

– Men en prognos är en prognos. Det är en förutsägelse om framtiden och ingenting annat. Det kan fortfarande hända saker innan året är slut.

Ändå visste berömmet och komplimangerna inga gränser.

– Det här är resultatet av ett fantastiskt arbete som förvaltningen har gjort, sa Claes Lindahl (C) och fick genast medhåll av förvaltningschefen Björn Holmgren.

Till och med oppositionen uttryckte optimism, även om Stefan Jönsson (S) inte kunde låta bli att varna för konsekvenserna av besparingarna.

– I januari kommer kvalitetsredovisningen. Då får vi hoppas att den är lika positiv.

Under hösten har förvaltningen bland annat flaggat för ökande sjukskrivningstal. Men Claes Lindahl menar att nämnden i alla händelser nu står bättre rustad att itu med sådana utmaningar.

– Jag är inte orolig. Skulle kvalitetsredovisningen vara dålig så har vi handlingsutrymme nu i och med att ekonomin är i balans.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons