Annons

Backemarks återkallar miljöfarlig miniräknare

Backemarks Grafiska AB i Älmhult återkallar en miniräknare från landets butiker. Orsaken är att produkten innehåller för höga halter bly.
Älmhult • Publicerad 14 oktober 2010

Det är Kemikalieinspektionen som slagit larm efter att ha testat produkten "Backemarks miniräknare". Produktens höga blyhalt ska dock inte medföra någon direkt fara för konsumenten.

– Den höga blyhalten återfinns i produktens kretskort samt batteri. Därför är den endast farlig för användare som skruvar isär miniräknaren. Däremot utgör produkten en direkt fara för miljön när den blir till avfall, konstaterar Frida Ramström, utredare på Kemikalieinspektionen.

Annons

Enligt lagen får blyhalten i elektroniska produkter inte överstiga 0,1 procent. I det aktuella fallet har blyhalten i kretskortet legat på 1,06 procent. Blyhalten i batteriet har uppmätts till hela 53,3 procent.

Backemarks har nu återkallat alla miniräknare. Tidigare har produkten bland annat gått att köpa i Coops butiker.

Smålandsposten har inte lycktas nå ansvariga på Backemarks för en kommentar.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons