Annons

Bemanningsföretag ska skapa flexibelt Ikea-lager

Tidigare kallades de in vid tillfälliga toppar. Nu ska bemanningsföretagen ta över 15 procent av verksamheten vid Ikea-lagret i Älmhult.
Älmhult • Publicerad 23 augusti 2010
Foto: Daniel Samuelsson

Företaget har under våren informerat de fackliga organisationerna om de nya planerna. Grundtanken är att kunna göra verksamheten mer flexibel. Den fasta bemanningen ska ner till 85 procent.

– Vi går mot ett läge där andelen flöde som kommer via våra lager är betydligt mindre och därför måste vi ha en flexibilitet på våra lager. Det handlar om att kunna få ut mera produktion under en viss tid och lite mindre en annan gång, säger Patrik Elofsson, vd på Ikea Svenska AB.

Annons

Är flexibilitet lika med bemanningsföretag?

– Bemanningsföretag är ett alternativ. Det handlar om att ha en flexibilitet där man kan ta upp- och nedgångar utan att landa i ett läge där vi måste säga upp folk.

Enligt Handels har bemanningsföretagen funnits på Ikea-lagret sedan fem år tillbaka. Tidigare har de kallats in i samband med hektiska perioder. Men enligt facket ska de nu vara inne i stort sett hela tiden.

– Den fackliga åsikten är att vi ska använda dem vid tillfälliga toppar för att det är ett enkelt och modernt sätt att arbeta, säger Ann Johansson, klubbordförande på lagret som uppskattar att 15 procent av verksamheten motsvarar cirka 30 tjänster.

Övergången till den nya organisationen sker naturligt. Om någon slutar fylls inte tjänsten upp förrän den fasta bemanningen är nere på 85 procent. Förra året fick 175 personer lämna sina arbeten på Ikea Svenska AB som sköter lagren i Älmhult och Torsvik utanför Jönköping. Dessa har haft återanställningsrätt, men i somras behövdes inga semestervikarier i Älmhult. I stället flyttades volymer till lagret i Torsvik.

– Vad som inte har varit brukligt innan är att man flyttar gods på det viset som vi gjort. I sommar har vi flyttat över containerflödet till Torsvik för att inte behöva bemanna upp, säger Ann Johansson.

Den planerade sommarbemanningen fungerade dock inte enligt facket. Bara några dagar efter att de uppsagdas återanställningsrätt gått ut anställdes 24 personer genom ett bemanningsföretag. Enligt Patrik Elofsson har man inte gjort förändringarna för att slippa återanställa.

– Det är trist att det uppfattas på det viset. Vi använder aktivt en flödesstyrning. Det har vi gjort och det kommer vi fortsätta att göra. Det ligger i mitt och vårt ansvar att lägga resurserna så smidigt och smart som möjligt.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons