Annons

Billyvind planerar för nya ansökningar i höst

I höst lämnar vindkraftsföretaget Billyvind in nya ansökningar för en vindkraftspark och enstaka kraftverk i Älmhults västra delar.
Älmhult • Publicerad 20 augusti 2014

– Vårt intresse har inte svalnat, säger vd Agneta Paulsson som för två år sedan fick nej till en park på 17 kraftverk i Käskhult-Hyltåkra.

Under de senaste månaderna har företaget genomfört en rad utredningar. Det handlar om inventeringar av rovfågel, fladdermöss och spelplatser för skogshöns men också om en genomgång av vilka övriga naturvärden som finns på de tilltänkta placeringarna. Gamla träd och mossmarker kan anses som särskilt skyddsvärda.

Annons

– I år planerar vi att skicka in ansökningar för Käskhult på 1–20 verk, för ett i Prästabygd och sen i början av nästa år blir det också en ansökan för Ljunggårdsköp.

Exakt vad inventeringarna har gett för resultat vill inte Agneta Paulsson avslöja men säger ändå att projekten kommer att förändras något utifrån fynden.

– Jag vill hålla det lite öppet eftersom jag vill föra en diskussion med markägarna innan vi går vidare, säger Agneta Paulsson och menar att både smärre förändringar av placeringarna samt olika höjder på kraftverken kan komma att bli aktuella.

Att elpriset just nu är mycket lågt betyder inte att Billyvinds intresse för utbyggnad och nyinvesteringar har minskat, nya placeringar utvärderas hela tiden.

– Visst har elpriset sjunkit men det enda man med säkerhet kan säga om det är att det svänger. Vi tror fortfarande på att vindkraften är den riktiga vägen framåt mot en hållbar energiförsörjning.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons