Annons

Bjällror som lösning skapar upprörda känslor

De obefintliga trygghetslarmen på Almgården upprör många pensionärer. ”Orimligt” är en av reaktionerna.
Älmhult • Publicerad 3 juli 2012

– Det är orimligt att ersätta ett trygghetslarm med visselpipor och bjällror, säger Siv Johansson, vice ordförande i Virestad SPF och ledamot i kommunens pensionärsråd.

– Vi reagerar för att vi värnar om de som inte längre kan föra sin egen talan.

Annons

I   går samlades alla i Virestad SPF:s styrelse för att samtala och uttrycka sin bestörtning kring problemen med trygghetslarm på Almgården.

– En bjällra eller visselpipa kan absolut inte ge de äldre samma trygghet som ett larm.

Siv Johansson förklarar att varje person som beviljats ett trygghetslarm betalar för just den extra tjänsten och säkerheten.

– Ordet trygghetslarm talar ju för sig självt, innebörden av det ordet finns inte på Almgården just nu. Ett par extra i personalen kan inte alls ersätta ett invant larmsystem.

Hon förklarar att det inte bara är brukare av larmen som drabbas. Även anhöriga och eventuell sommarpersonal får göra ett svårare jobb och ges ett större ansvar.

– De som är anställda över sommaren har kanske inte samma kunskap och kännedom kring de boende och deras behov.

Problem med trygghetslarm har lyfts upp till diskussion tidigare och påtalats för både politiker och tjänstemän.

– Det har funnits problem tidigare när larmen har bytts ut. Då har det inte funnit någon överlappning och vissa har fått gå utan larm.

– Det är nonchalant av kommunen att inte ta tag i problemet. Det måste finnas ett fungerande system, vad som än händer.

Varför ser inte kommunen till att det finns ett extra larmsystem när något oförutsett händer?

– Det kan man fundera över. Jag vet inte hur de systemet skulle se ut och om det ens är tekniskt möjligt. Men det är klart att det är olyckligt när det blir som på Almgården, säger Vidar Lundbäck (C) ordförande i socialnämnden.

Helena Jan
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons