Annons

Blåljushuset tvingar tekniska att spara

Räddningstjänsten får inget tillskott trots att Blåljushuset kostar 1,2 miljoner kronor extra i hyra. Därför blir räddningstjänstens tillsyn dyrare och kommunens sparande på renhållning fortsätter.
Älmhult • Publicerad 17 oktober 2012

Det nya Blåljushuset som invigs den 7 november samlar räddningstjänst, polis och ambulans under ett tak. Men den högre hyran får tekniska förvaltningen ingen kompensation för.

Samtidigt landar kostnaden för det nya, digitala kommunikationssystemet Rakel helt och hållet hos samma förvaltning. Det var sorg på förvaltningen när detta stod klart, berättade tekniske chefen Bengt Pettersson när han presenterade förutsättningarna för 2013 för kommunledningen förra veckan. Tekniska ville att kostnaden skulle delas med social- och utbildningsförvaltningen.

Annons

Totalt betyder de ökade kostnaderna att räddningstjänsten måste hämta hem 1,5 miljoner kronor under nästa år. Lösningen stavas större intäkter och kapade kostnader.

Drygt en halv miljon ska komma från högre priser på utbildning och höjda taxor och avgifter för tillsyn.

– Bland annat för tillsyn av brandfarliga och explosiva varor, säger Bengt Pettersson.

Betalar gör alla som drar nytta av räddningstjänsten.

I den andra änden drar de ner på materialinköp och slopar vissa tilläggstjänster inom Rakel. Att tysta larmsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten är en annan åtgärd som övervägs. Besparingen blir mellan 10 000 och 15 000 kronor.

– Många bäckar små. Nu letar vi överallt, säger tekniske chefen.

Besparingarna från i år på enskilda vägar, gaturenhållning, grönytor och lekplatser med mera fortsätter. De minskar dock från 695 000 till 445 000. Hela summan går till räddningstjänsten.

– Vi har inte pengar att hålla den standard som vi haft tidigare, menar Bengt Pettersson.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons