Annons

”Budgeten får allvarliga konsekvenser för skolan”

Det var ett lika enkelt som dystert besked som nådde skolpolitikerna på tisdagen när konsekvenserna av skolbudgeten presenterades.
– Det går inte. Inte om vi ska behålla den kvalitet vi har, säger skolchefen Anne Hallberg.
Älmhult • Publicerad 12 januari 2012
Nedskärningar i personalen på alla skolor ? det var beskedet som Anne Hallberg och Anci Stierna levererade till skolpolitikerna på tisdagen.
Nedskärningar i personalen på alla skolor ? det var beskedet som Anne Hallberg och Anci Stierna levererade till skolpolitikerna på tisdagen.Foto: Johan Kristensson

Under jul- och nyårsuppehållet har skolcheferna jobbat febrilt med att sammanställa information om vilka konsekvenser den pressade budgeten får för kommunens skolor och förskolor. Och beskedet under onsdagens sammanträde var inte för känsliga öron.

– Genomförs detta så får det allvarliga konsekvenser. Det blir personalen vi får plocka på, säger grundskolechefen Anci Stierna, just utkommen från mötet.

Annons

I budgeten för 2012 fick utbildningsförvaltningen ungefär 12 miljoner mindre än vad man ansåg sig behöva för att behålla kvalitén i skolan.

– Ja, och en miljon motsvarar ungefär två tjänster, säger skolchefen Anne Hallberg, som efter att ha samlat in information från alla Älmhults rektorer uppskattar att omkring 20 tjänster skulle försvinna inom skolan och förskolan om nuvarande budget och elevpeng står fast.

Vilka konsekvenser skulle det få ute i verksamheten?

– Ja, det går inte. Inte om vi ska behålla den kvalitet vi har. Men nu har vi visat vad som kan hända, och så väntar vi på vidare direktiv, säger Anne Hallberg.

Tidigare har Smålandsposten berättat att de mindre förskolorna, bland andra uteförskolan Kojan, inte skulle klara sig på den skolpeng som gäller för tillfället. Och situationen är i stort sett den samma i grundskolan.

– Det slår allra hårdast där man har små klasser. Skulle vi följa detta så skulle de inte klara sig, säger Anci Stierna.

Men alla skolor drabbas i någon mån i form av personaluppsägningar. Ändå har förvaltningen än så länge bara tittat på den nya budgeten och inte tagit hänsyn till de ytterligare effektiviseringar som kommunfullmäktige krävt på utbildningssidan, cirka 1,5 miljoner kronor.

– De har vi över huvud taget inte börjat titta på ännu, säger Anne Hallberg.

Vilken känsla har ni själva i magen?

– Magkänslan är ju att förnuftet måste... Ja, det känns som att det måste tas ett varv till. Och de känns som att politikerna verkligen har lyssnat på oss, säger Anne Hallberg.

Annons

Anci Stierna skakar bara på huvudet.

– Jag har haft jätteont i magen, men det känns bättre nu när det har diskuterats och reagerats.

Jonatan Göth
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons