Annons

Dansbana med miljonförlust

Balders hage går med förlust i coronatider. Ägare Stefan Blomdahl blickar framåt mot en tid efter pandemin.
– Man kan ju inte bara lägga sig ner och dö.
Häradsbäck • Publicerad 11 augusti 2020
Tomma glas i coronatider men Stefan Blomdahl ser ändå optimistiskt på framtiden.
Tomma glas i coronatider men Stefan Blomdahl ser ändå optimistiskt på framtiden.Foto: Erik Ottosson

Det är snart tio år sedan Stefan Blomdahl tog över Balders hage. Dansbanan, som ursprungligen gick under namnet Linkullen, öppnade 1931, brann ned -55, öppnade igen -56 och drevs sedermera under 30 år, från 1976, av Yngve Svensson. När Stefan Blomdahl tog över efter tidigare ägare från Örebro var banan ett konkursbo.

– Det har varit mycket att göra. Det är snart tio-årsjubileum för mig här. Det finns fortfarande saker att se över, saker att förbättra. Just nu håller vi på att göra en ny entré och sätta upp spotlights.

Annons

Tiden innan pandemin var givande ekonomiskt sett med många nya projekt och bra uppslutning på evenemangen.

– Det var full kåk på 15-18 årskvällarna med 500-600 pers varje gång. Bilträffen, som vi började med ifjol, blev en fruktansvärd succé och lockade 500-1 000 personer. Jag är nöjd med det som var innan corona.

Dansbanan där bland annat artisterna De Vet Du spelade för tre till fyra år sedan. ”Vi brukar alltid ha ett dragplåster till 15-18-kvällarna”, säger Stefan Blomdahl.
Dansbanan där bland annat artisterna De Vet Du spelade för tre till fyra år sedan. ”Vi brukar alltid ha ett dragplåster till 15-18-kvällarna”, säger Stefan Blomdahl.Foto: Erik Ottosson

Sedan kom pandemin vilket skulle få stora konsekvenser för verksamheten. Många efterlängtade evenemang blev inställda.

– Det sa bara pang och så var vi tvungna att stänga. Sista kvällen var i mitten av februari. Det vi framför allt gick miste om var säsongsavslutningen, konserten med Boppers, Skolbalders och skolavslutningen med Älmhults högstadie. Vi har hittills förlorat runt 2 000 000 till 2 500 000 kronor.

Några av renoveringsplanerna gick i stöpet när covid-19 gjorde entré.

– Det var tänkt att vi skulle bygga en ny dansbana denna sommaren men det fick skjutas upp till nästa sommar istället.

Situationen är prekär men Stefan Blomdahl poängterar att det finns dansbanor som har det tuffare.

– Jag klarar mig i ett och ett halvt år som det ser ut nu. Då jag riktar mig främst till ungdomar tror jag att det kommer bli relativt enkelt att öppna när corona är över. Vi kör också så kallad mogendans men det är mer en kul grej. Det är värre för de dansbanor som primärt riktar sig till de äldre.

Balders hage, tidigare Linkullen med anor från 1931. Dansbana i Häradsbäck.
Balders hage, tidigare Linkullen med anor från 1931. Dansbana i Häradsbäck.Foto: Erik Ottosson

Bokningarna inför hösten är på sin plats och julbordet är fixat. Stefan Blomdahl blickar framåt mot nya möjligheter trots pandemin.

– Man kan ju inte bara lägga sig ner och dö. Den ursprungliga begränsningen från Folkhälsomyndigheten var ju på 500 pers. Sedan blev det 50. Det går inte att hålla öppet med nuvarande begränsning men jag hoppas att det snart återgår till 500 personer. Boppers är bokade, det är en spelning som varit hett efterlängtad.

Erik OttossonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons